Hyppää pääsisältöön

Harppi-Saksan nuoriso marssi sinipaidoissa

Kun DDR:stä rakennettiin sosialismin hengessä ”työläisten ja talonpoikien tasavaltaa”, oli maan nuorison ideologinen kasvatus valtiojohdon erityinen silmäterä. Sosialismin nimissä marssineet sinipaidat olivat Itä-Saksassa tuttu näky.

Sosialistinen nuorisoliitto – Freie Deutche Jugend, FDJ – perustettiin heti sodan jälkeen kasvattamaan uuden valtion nuorisosta sosialistisen yhteiskunnan rakentajia.

Valtiojohto pyrki FDJ:n avulla valvomaan nuorten kansalaisten vapaa-aikaa valtiojohdon asettamien ihanteiden mukaisesti. Yhtenä tavoitteena oli torjua lännen nuorisokulttuurin yhteiskuntaa rappeuttavia vaikutuksia ja varmistaa maan säilyminen osana sosialistista leiriä.

FDJ:n jäseniksi hyväksyttiin 14-vuotiaat nuoret. Sitä ennen koulunuoriso kuului pioneerijärjestöön. Kummankin järjestön jäsenmäärä kohosi parhaimmillaan pariin miljoonaan nuoreen.

Valtion yhtenä tavoitteena oli saada nuoret mukaan työelämään mahdollisimman varhain. Teollisuus ja sosialisoitu maatalous tarvitsivat työvoimaa. Kuuluminen työprikaateihin olikin DDR:n nuorelle kunnia-asia, jos ideologinen kasvatus oli kohdannut hedelmällisen maaperän.

Teksti: Reijo Perälä

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto