Hyppää pääsisältöön

Pepe Willberg: Rööperiin

Pepe Willberg levytti Jormas-yhtyeen kanssa vuonna 1967 Beatlesin Penny Lanen, joka taipui suomeksi Rööperiin.

Penny Lane kertoo lapsuuden ja nuoruuden viattomasta maailmankuvasta John Lennonin ja Paul McCartneyn kotikaupungissa Liverpoolissa, jossa kaikki tervehtivät toisiaan ihmiset elävät sinisen lähiötaivaan alla.

Juha Vainion tekemä suomalaisversio kertoo puolestaan Etelä-Helsingissä sijaitsevasta Rööperistä eli Punavuoresta, joka on muuttunut sadassa vuodessa vilkkaasta työläiskaupunginosasta urbaaniksi trendialueeksi.

Rööperin sanoituksessa oleva pyykkimuija ja lapsikatraat ovatkin aika kaukana nykyajan Punavuoresta, joka tosin vieläkin kiehtoo taiteilijoita. Tommi Läntinen teki 1990-luvun loppupuolella kappaleen Rööperin kuu, ja vuonna 2005 ilmestyi Harri Nykäsen ja Tom Sjöbergin kirjoittama Rööperi - rikoksen vuodet 1955 - 2005.

Rööperiin-kappaleen levyttäneen Jormas-yhtyeen kultavuodet olivat 1960-luvun lopulla, mutta yhtye on tehnyt 1990-luvun puolivälistä lähtien satunnaisia keikkoja. Aktiivisemmin Pepe Willberg keikkailee oman yhtyeensä kanssa.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto