Hyppää pääsisältöön

Somerolla 1961

Miltä näytti tuikitavallinen maalaispitäjä kaupunkilaissilmin vuonna 1961? Näkemistä riitti, jos vain oli halu nähdä ja elää suomalaista elämää suomalaisessa maisemassa, filmintekijät toteavat.

"Tässä maisemassa on dynaamista voimaa", olivat tekijät kuulleet sanottavan lounaishämäläisistä maisemista. Voisiko näin olla?

Somerolla he yllättyvät liikenteen vilkkaudesta pienessä kirkonkylässä. Tarkemmin ajatellen tämä ei ole yllättävää, onhan yksi ikivanhoista solmukohdista Hämeen vanhalla härkätiellä.

Maatalouden lisäksi seutulaiset olivat perinteisesti saaneet leipänsä etenkin lasi- ja tiiliteollisuudesta. Åvikin lasitehdas toimi vuosina 1748-1833, perustettaessa se oli lajissaan ensimmäinen koko Ruotsi-Suomessa.

Kirkonkylän ulkopuolella levittäytyy omakoti-idylliä "melkein kuin kaupunkilaisten aivojesi toiveajatteluna". Eräässä pihassa tekijät tapaavat yhden pitäjän vanhimmista miehistä, todellisen "patriarkan".

"Antoisa ja parhaimmillaan mieltä herkistävä, oli tämä turistimatka suomalaisessa Suomessa, tässä valtakunnan aivan tavallisessa pitäjässä."

Teksti: Petra Himberg

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto