Hyppää pääsisältöön

Somerolla 1961

Miltä näytti tuikitavallinen maalaispitäjä kaupunkilaissilmin vuonna 1961? Näkemistä riitti, jos vain oli halu nähdä ja elää suomalaista elämää suomalaisessa maisemassa, filmintekijät toteavat.

"Tässä maisemassa on dynaamista voimaa", olivat tekijät kuulleet sanottavan lounaishämäläisistä maisemista. Voisiko näin olla?

Somerolla he yllättyvät liikenteen vilkkaudesta pienessä kirkonkylässä. Tarkemmin ajatellen tämä ei ole yllättävää, onhan yksi ikivanhoista solmukohdista Hämeen vanhalla härkätiellä.

Maatalouden lisäksi seutulaiset olivat perinteisesti saaneet leipänsä etenkin lasi- ja tiiliteollisuudesta. Åvikin lasitehdas toimi vuosina 1748-1833, perustettaessa se oli lajissaan ensimmäinen koko Ruotsi-Suomessa.

Kirkonkylän ulkopuolella levittäytyy omakoti-idylliä "melkein kuin kaupunkilaisten aivojesi toiveajatteluna". Eräässä pihassa tekijät tapaavat yhden pitäjän vanhimmista miehistä, todellisen "patriarkan".

"Antoisa ja parhaimmillaan mieltä herkistävä, oli tämä turistimatka suomalaisessa Suomessa, tässä valtakunnan aivan tavallisessa pitäjässä."

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto