Hyppää pääsisältöön

A-talk: Pako kirkosta

Onko tämän päivän Suomessa mikään ihme, että ihmiset eroavat kirkosta? Reippaassa keskustelussa annetaan suoriin kysymyksiin suoria vastauksia vapaa-ajattelijan, naispapin, piispan ja kirkon valtavirtaa vastustavan kappalaisen näkökulmista.

Tietolaatikko

Tampereen vapaa-ajattelijat ry perusti 2004 internetsivuston, jonka kautta kirkosta eroaminen on tehty hyvin yksinkertaiseksi. Elokuuhun 2008 mennessä palvelua oli käyttänyt 115 000 suomalaista.
Piispain asettama homoliittoja pohtiva työryhmä saa mietintönsä valmiiksi vuoden 2008 loppuun mennessä.

Keskustelijoina ovat piispa Gustav Björkstrand, kappalainen Vesa Pöyhtäri, pastori Riina Storhammar sekä Tampereen vapaa-ajattelijat ry:n puheenjohtaja Petri Karisma.

Mielenkiintoisessa keskustelussa ehditään tarkastella kirkon tilaa ja syitä siitä irtautumiseen ilahduttavan monelta kantilta.

Piispa Björkstrand joutuu mm. selvittämään sitä, miksi homolittojen siunaamista pohtiva työryhmä pui asiaa myös lääketieteelliseltä kannalta.

Vapaa-ajattelijaa niin sovinnollisen piispan, räväkän toisinajattelijan kuin varovaisen naispapinkin kanta homokysymykseen ällistyttää.

— Eikö kyse ole ihmisistä, hän kysyy.

Ohjelman insertissä kuulemme anonyyminä pysyttelevän naispapin tarinan siitä, millaisen syrjinnän ja suorastaan vainon kohteeksi hän joutui työssään homoseksuaalisuutensa vuoksi.

Tapaamme myös nuoren sukupolven konservatiivisen uskovaisen, jolle nykykirkko on silkkaa "liberaalia vesitystä."

— Varmaan ne papit menee sinne töihin kun sieltä saa parempaa palkkaa kuin jostain hippiliikkeestä, nuorisotyöntekijä Jani Liukkonen sanoo.

Teksti: Petra Himberg

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto