Hyppää pääsisältöön

A-talk: Pako kirkosta

Onko tämän päivän Suomessa mikään ihme, että ihmiset eroavat kirkosta? Reippaassa keskustelussa annetaan suoriin kysymyksiin suoria vastauksia vapaa-ajattelijan, naispapin, piispan ja kirkon valtavirtaa vastustavan kappalaisen näkökulmista.

Tietolaatikko

Tampereen vapaa-ajattelijat ry perusti 2004 internetsivuston, jonka kautta kirkosta eroaminen on tehty hyvin yksinkertaiseksi. Elokuuhun 2008 mennessä palvelua oli käyttänyt 115 000 suomalaista.
Piispain asettama homoliittoja pohtiva työryhmä saa mietintönsä valmiiksi vuoden 2008 loppuun mennessä.

Keskustelijoina ovat piispa Gustav Björkstrand, kappalainen Vesa Pöyhtäri, pastori Riina Storhammar sekä Tampereen vapaa-ajattelijat ry:n puheenjohtaja Petri Karisma.

Mielenkiintoisessa keskustelussa ehditään tarkastella kirkon tilaa ja syitä siitä irtautumiseen ilahduttavan monelta kantilta.

Piispa Björkstrand joutuu mm. selvittämään sitä, miksi homolittojen siunaamista pohtiva työryhmä pui asiaa myös lääketieteelliseltä kannalta.

Vapaa-ajattelijaa niin sovinnollisen piispan, räväkän toisinajattelijan kuin varovaisen naispapinkin kanta homokysymykseen ällistyttää.

— Eikö kyse ole ihmisistä, hän kysyy.

Ohjelman insertissä kuulemme anonyyminä pysyttelevän naispapin tarinan siitä, millaisen syrjinnän ja suorastaan vainon kohteeksi hän joutui työssään homoseksuaalisuutensa vuoksi.

Tapaamme myös nuoren sukupolven konservatiivisen uskovaisen, jolle nykykirkko on silkkaa "liberaalia vesitystä."

— Varmaan ne papit menee sinne töihin kun sieltä saa parempaa palkkaa kuin jostain hippiliikkeestä, nuorisotyöntekijä Jani Liukkonen sanoo.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto