Hyppää pääsisältöön

Jugoslavian 80-luvun talouskriisi

Titon viimeinen vuosikymmen 1970-luku oli jugoslaaveille puoli-ilmaisen leivän ja hyvän kulutustason aikaa. Velalla eläminen kostautui 1980-luvulla.

Titon Jugoslavia erosi elintasoltaan muista sosialistisista maista. Jättimäisten ulkomaanvelkojen avulla kansa tottui halpaan leipiin ja myös ylellisyystarvikkeisiin.

1980-luvulla Titon kuoltua tilanne realisoitui, ja valtaosa maan valuuttatuloista meni ulkomaanvelan maksuun. Inflaatiovauhti oli ohjelman tekoaikaan 160 prosenttia.

Hintataso lähestyi länsimaita, kun samalla palkkataso oli vain noin viides- tai kymmenesosa länsieurooppalaisten palkoista.

Uusi tilanne oli myös yritysten kannattavuuden arviointi. Titon aikaan mm. rakentamiseen pumpattiin keinotekoisesti rahaa, mihin ei ollut enää uusien johtajien kaudella varaa. Yrityksiä alkoikin kaatua.

Jugoslavian tilanne näytti 1980-luvullta synkältä. Talousongelmien lisäksi pinnan alla kytivät vanhat kansallisuus- ja uskontoriidat, jotka Tito oli pystynyt vahvana diktaattorina pitämään kurissa. Tilanne kärjistyi 1990-luvun sotaan.

Teksti: Paavo Rytsä