Hyppää pääsisältöön

Metsolan Liisa ostaa autiotilan

Suomessa juostiin 1990-luvulle tultaessa synkkiä talousvaiheita ja maaseudun tulevaisuus näytti turvattomalta. Liisaa ja Osmoa se ei lannistanut.

Risto Metsolan tytär Liisa vietti nuorena paljon aikaa isovanhempiensa tilalla Kainuussa, ja siellä hän tapasi myös miehensä Osmo Lampisen.

Osmo oli vihreitä arvoja kannattava nuorimies, jonka kanssa Liisa päätti ostaa pienen autiotilan Kainuusta. Tilalla kasvatettiin karjaa ja viljeltiin yrttejä.

Sukulaisten suhtautuminen oli ristiriitaista. Monen mielestä nuorten haaveet tuottavasta pientilasta olivat vailla todellisuuspohjaa kun taas isovanhemmat kunnioittivat nuorten valitsemaa tietä.

Nurkuvatkin sukulaiset osallistuivat kuitenkin ahkerasti autiotalon kunnostustöihin ja muuhun tialla tehtävään talkootyöhön.

Teksti: Paavo Rytsä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto