Hyppää pääsisältöön

Minä, siili ja trumpetti

Ailu muuttaa kesäksi isän työn perässä saarelle tukatta, leluitta ja ystävittä. Oivaltava tarina kertoo yksinäisyyden, uteliaisuuden ja kasvavan luovuuden tuottamasta kipeydestä mutta myös vapautumisesta.

Tietolaatikko

Kimmo Lempinen (Ailu), Risto Salmi (Ailun isä), Esko Pesonen (Kettunen), Sirkku Grahn (Kettusen vaimo), Timo Torikka (Jore), Jaana Järvinen (Lea)

Isän mielestä Ailu on jo niin iso poika että kestää kyllä yksinäisyyden ja keksii itse omat tekemisensä. Ellei, niin "lossivahdin eukko" on luvannut katsoa hänen peräänsä.

Kettusilla Ailu viihtyykin hyvin: lossivahti puhuu mielenkiintoisista asioista ja hänen vaimonsa maalaa sellaisista taulujakin. Heidän luonaan siilin ja trumpetin kanssa kulkeva poika ei herätä suurempaa kummastusta.

Lauantai-iltana työmiehet lähtevät tansseihin. Sinne Ailukin livahtaa ja hän saa tanssia ihanan Lean kanssa.

Orkesterin lopetettua Ailu haluaisi tavata muusikoita mutta nämä ajavat hänet pois. Pettynyt Ailu käpertyy tanssisalin nurkkaan, nukahtaa, ja herää vasta vartijan ääniin - tanssipaikka on suljettu.

Onneksi hänellä on trumpettinsa.

Matti Ijäksen kirjoittama ja ohjaama draama valmistui vuonna 1983.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto