Hyppää pääsisältöön

Satu täräytti olympiakultaa

Orimattilalainen torvensoittaja Satu Mäkelä-Nummela ampui Suomen olympiahistorian ensimmäisen haulikkokullan Pekingissä 2008. Mäkelä-Nummela lähti trapin loppukilpailuun kakkossijalta. 25 kiekon finaalissa suomalainen nousi upeasti kisan ykköseksi. "Aivan mahtava tunne. Upeeta!"

Satu Mäkelä-Nummelan pahin kilpakumppani oli slovakialainen ME-nainen Zuzana Stefecekova. Suomalainen johti trapin loppukilpailussa slovakialaista parhaimmillaan kolme pistettä. Hyvin alkanut finaali kääntyi huolestuttavaan suuntaan, kun Sadun 13. ja 14. kiekot jäivät ilmaan. Tuplapummi näytti jo hetken murskaavan Mäkelä-Nummelan kultahaaveet, sillä samanaikaisesti Stefecekova kiri yhden laukauksen päähän. Satu ampui hudit vielä 18. ja 22. kierroksella. Ennen viimeistä edellistä kierrosta Mäkelä-Nummelalla oli siis tilillään neljä ohilaukausta. Viimeistä edelliset laukaukset iskeytyivät maaliin sekä suomalaisella että slovakialaiselle, ja ratkaisu jäi lopetuskierrokselle.

Sadun molemmat päätöslaukaukset osuivat kiekkoon, ja olympiakulta oli näin varmistettu.
— En tiennyt yhtään tilanteesta, voittaja kertoi YLE Urheilulle.

Elokuun 11. oli Suomen ampujille "supermaanantai". Samana aamuna Henri Häkkinen ampui olympiapronssia miesten 10 metrin ilmakiväärikilpailussa. Ampujat ansaitsivat puolet Suomen Pekingissä saavuttamista mitaleista. Paluujuhlassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli vastassa kotoinen torviorkesteri. Tammikuussa 2009 järjestetyssä Suomen urheilugaalassa Satu Nummela-Mäkelä nimettiin sekä Vuoden urheilijaksi että Vuoden naisurheilijaksi.

Teksti: Jukka Lindfors ja Yle Urheilu/Timo Uusitalo

Kommentit