Hyppää pääsisältöön

Satu täräytti olympiakultaa

Orimattilalainen torvensoittaja Satu Mäkelä-Nummela ampui Suomen olympiahistorian ensimmäisen haulikkokullan Pekingissä 2008. Mäkelä-Nummela lähti trapin loppukilpailuun kakkossijalta. 25 kiekon finaalissa suomalainen nousi upeasti kisan ykköseksi. "Aivan mahtava tunne. Upeeta!"

Satu Mäkelä-Nummelan pahin kilpakumppani oli slovakialainen ME-nainen Zuzana Stefecekova. Suomalainen johti trapin loppukilpailussa slovakialaista parhaimmillaan kolme pistettä.

Hyvin alkanut finaali kääntyi huolestuttavaan suuntaan, kun Sadun 13. ja 14. kiekot jäivät ilmaan. Tuplapummi näytti jo hetken murskaavan Mäkelä-Nummelan kultahaaveet, sillä samanaikaisesti Stefecekova kiri yhden laukauksen päähän.

Satu ampui hudit vielä 18. ja 22. kierroksella. Ennen viimeistä edellistä kierrosta Mäkelä-Nummelalla oli siis tilillään neljä ohilaukausta. Viimeistä edelliset laukaukset iskeytyivät maaliin sekä suomalaisella että slovakialaiselle, ja ratkaisu jäi lopetuskierrokselle.
Sadun molemmat päätöslaukaukset osuivat kiekkoon, ja olympiakulta oli näin varmistettu.

— En tiennyt yhtään tilanteesta, voittaja kertoi YLE Urheilulle.

Elokuun 11. oli Suomen ampujille "supermaanantai". Samana aamuna Henri Häkkinen ampui olympiapronssia miesten 10 metrin ilmakiväärikilpailussa. Ampujat ansaitsivat puolet Suomen Pekingissä saavuttamista mitaleista.

Paluujuhlassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli vastassa kotoinen torviorkesteri.

Tammikuussa 2009 järjestetyssä Suomen urheilugaalassa Satu Nummela-Mäkelä nimettiin sekä Vuoden urheilijaksi että Vuoden naisurheilijaksi.

Teksti: Jukka Lindfors ja Yle Urheilu/Timo Uusitalo

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto