Hyppää pääsisältöön

Vainaja Elävässä arkistossa

Näyttelijät Aarre Karén (roolinimi Jukka Salmi) ja Ritva Valkama (roolinimi Laura Tervonen) Radioteatterin Vainaja-kuunnelmasarjassa
Aarre Karén ja Ritva Valkama radiokuunnelman teossa. Näyttelijät Aarre Karén (roolinimi Jukka Salmi) ja Ritva Valkama (roolinimi Laura Tervonen) Radioteatterin Vainaja-kuunnelmasarjassa Kuva: Päivi Bourdon / Yle Kuvapalvelu Aarre Karén,Aarre Karén,Ritva Valkama,1994 (musiikkikappale),Vainaja-sarja,Vainaja (kuunnelma),Vainaja elävässä arkistossa

Pentti Järvisen Vainaja-jännityssarjan seitsemännessä kuunnelmassa pengotaan edesmenneen julkkiksen jälkiä muun muassa Yleisradion Elävän arkiston avulla. Ohjaaja-käsikirjoittaja Pentti Järvinen teki vuosina 1995–2010 Radioteatterille kuunnelmasarjan, jonka päärooleissa ovat Ritva Valkama ja Aarre Karén. Vainaja-kuunnelmat ovat voittaneet Sokeain kuunnelmapalkinnon vuosina 1995 ja 2005.

Vainaja Elävässä arkistossa on kuunneltavissa kokonaisena Yle Areenassa 2.2.2022 saakka:

Laura Tervonen (Ritva Valkama) ja entinen komisario, nykyinen antikvariaatin omistaja Salmi (Aarre Karén) selvittävät jälleen epäilyttävää kuolemaa. Aivan alkuun päähenkilöt pohtivat kysymystä, kumpi on huonontunut enemmän kirjat vai muisti? Kysymys oli ajankohtainen, sillä dekkareista pitävän Tervosen mielestä nykyään jännityskirjat olivat sellaisia, että joutui palaamaan aina edelliselle sivulle, kun ei muista, kuka vaikkapa räjähti. Kenties Dostojevskin Rikos ja rangaistus olisi tällainen entisten aikojen hyvä teos? Kenties, mutta siitä puuttuu huumori, Tervonen kuittaa kauppiaalle, joka tarjoaa lopulta näyttelijätär Mirjam Salon elämäkertaa luettavaksi. Ajankohtainenkin lisäksi, sillä Salo oli juuri kuollut.

Otteita kuunnelmastaLaura Tervosen mielenkiinto edesmennyttä näyttelijätärtä kohtaan herää. Mahtaisikohan Yleisradion Elävässä arkistossa olla lisätietoa Salosta. Toden totta! Sieltä löytyi kohtauksia hänen elokuvistaan ja muuta kiinnostavaa tietoa naisesta. Hänen kuolemassaan näyttäisi olevan jotain epäselvää. Oliko se kenties murha?

Tervonen lähtee Anne-tyttärensä kanssa tutustumaan dementiakohti Onnelaan, jossa Salo asui viimeiset vuotensa. He saavat tietää, ettei nainen viettänyt yksinäistä elämää siellä oli vieras joka päivä.

Elävä arkisto johtaa motiivin ja ratkaisun jäljille. Anne-tytär käy välillä varmistamassa, että kaikki on kunnossa. Vierailun jälkeen ovikello soi mutta nyt oven takana ei olekaan tytär.

Vainaja-kuunnelmia Areenassa

Vainaja-sarja Areenassa 2.2.2021 asti.

Vainaja kaupan päälle -sarja Areenassa 26.4.2021 asti.

Tietolaatikko

Henkilöt: Laura Tervonen - Ritva Valkama. Salmi - Aarre Karén. Anne - Sanna-Kaisa Palo. Karjalainen - Heikki Nousiainen. Hilkka Rykämö - Eija Nousiainen. Mattila - Eeva Litmanen. Selostusääni - Pentti Järvinen.

Keskustele