Hyppää pääsisältöön

Vainaja Elävässä arkistossa

Näyttelijät Aarre Karén (roolinimi Jukka Salmi) ja Ritva Valkama (roolinimi Laura Tervonen) Radioteatterin Vainaja-kuunnelmasarjassa
Ritva Valkama ja Aarre Karén radiokuunnelman teossa Näyttelijät Aarre Karén (roolinimi Jukka Salmi) ja Ritva Valkama (roolinimi Laura Tervonen) Radioteatterin Vainaja-kuunnelmasarjassa Kuva: Päivi Bourdon / Yle Kuvapalvelu Aarre Karén,Aarre Karén,Ritva Valkama,1994,Vainaja-sarja,Vainaja,Vainaja elävässä arkistossa

Pentti Järvisen Vainaja-jännityssarjan seitsemännessä kuunnelmassa pengotaan edesmenneen julkkiksen jälkiä muun muassa Yleisradion Elävän arkiston avulla. Ohjaaja-käsikirjoittaja Pentti Järvinen teki vuosina 1995–2010 Radioteatterille kuunnelmasarjan, jonka päärooleissa ovat Ritva Valkama ja Aarre Karén. Vainaja-kuunnelmat ovat voittaneet Sokeain kuunnelmapalkinnon vuosina 1995 ja 2005.

Vainaja Elävässä arkistossa on kuunneltavissa kokonaisena Yle Areenassa 1.2.2019 saakka:

Laura Tervonen (Ritva Valkama) ja entinen komisario, nykyinen antikvariaatin omistaja Salmi (Aarre Karén) selvittävät jälleen epäilyttävää kuolemaa. Aivan alkuun päähenkilöt pohtivat kysymystä, kumpi on huonontunut enemmän kirjat vai muisti? Kysymys oli ajankohtainen, sillä dekkareista pitävän Tervosen mielestä nykyään jännityskirjat olivat sellaisia, että joutui palaamaan aina edelliselle sivulle, kun ei muista, kuka vaikkapa räjähti. Kenties Dostojevskin Rikos ja rangaistus olisi tällainen entisten aikojen hyvä teos? Kenties, mutta siitä puuttuu huumori, Tervonen kuittaa kauppiaalle, joka tarjoaa lopulta näyttelijätär Mirjam Salon elämäkertaa luettavaksi. Ajankohtainenkin lisäksi, sillä Salo oli juuri kuollut.

Laura Tervosen mielenkiinto edesmennyttä näyttelijätärtä kohtaan herää. Mahtaisikohan Yleisradion Elävässä arkistossa olla lisätietoa Salosta. Toden totta! Sieltä löytyi kohtauksia hänen elokuvistaan ja muuta kiinnostavaa tietoa naisesta. Hänen kuolemassaan näyttäisi olevan jotain epäselvää. Oliko se kenties murha?

Tervonen lähtee Anne-tyttärensä kanssa tutustumaan dementiakohti Onnelaan, jossa Salo asui viimeiset vuotensa. He saavat tietää, ettei nainen viettänyt yksinäistä elämää siellä oli vieras joka päivä.

Elävä arkisto johtaa motiivin ja ratkaisun jäljille. Anne-tytär käy välillä varmistamassa, että kaikki on kunnossa. Vierailun jälkeen ovikello soi mutta nyt oven takana ei olekaan tytär.

Tietolaatikko

Henkilöt: Laura Tervonen - Ritva Valkama. Salmi - Aarre Karén. Anne - Sanna-Kaisa Palo. Karjalainen - Heikki Nousiainen. Hilkka Rykämö - Eija Nousiainen. Mattila - Eeva Litmanen. Selostusääni - Pentti Järvinen.

Muita Vainaja-kuunnelmia kokonaisina Yle AreenassaKommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto