Hyppää pääsisältöön

Hanhet, sorsat ja uikut

Sorsien heimo kuuluu sorsalintujen lahkoon, ja hanhet ovat sorsalintujen alaheimo. Uikut ovat uikkulintujen lahkon ainoa heimo. Suurin osa näihin kuuluvista linnuista viihtyy vesistöjen läheisyydessä. Tunnetuin linnuista on sinisorsa, joka tunnetaan myös nimellä pullasorsa.

Alli pesii ympäri pohjoisen pallonpuoliskon tundralla ja pohjoisen Jäämeren saarilla. Se oleskelee pesimäaikaan avovesillä ja on alkukesällä äänekäs.

Haahkat oleskelevat näkyvästi avovesillä ja kallioluodoilla. Sen ääni on päivittelevä ja varoitussääni kotkottava.

Haapana pesii Euraasian havumetsävyöhykkeellä. Keväisin ne viihtyvät tulvaniityillä ja kortekasvustoissa. Koiraan ääni on viheltävä ja naaran käheä.

Metsähanhi pesii Euraasian pohjoisosissa aapasoilla. Lintu on arka ja piiloutuu taitavasti lähestyvää ihmistä. Sen ääni kuulostaa kumealta töötötykseltä.

Silkkiuikku viihtyy avovesien reunamilla ja on helppo havaita kuuluvien käkättävien ääniensä ja poikasten piiskutuksen ansiosta.

Sinisorsaa tavataan melkein kaiken kokoisten vesistöjen tuntumasta. Naaras räpättää ja koiras rääkyy vaimeammin.

Telkälle kelpaavat melkein kaikenlaiset vesistöt, kunhan lähistöllä on tilava puunkolo tai uuttu pesäpaikaksi.

Tukkasotka pesii vesialueilla, jossa on runsaasti kasvustoa. Koiras ääntelee pulppuilevasti ja naaras korisevasti.

Tundrahanhi ei kuulu Suomen pesimälajistoon, mutta syysmuutolla olevia siperialaisia tundrahanhia saatetaan nähdä Länsi-Suomessa asti.

Valkoposkihanhet pesivät Nenetsiassa, Grönlannissa, Novaja Zemljalla ja Huippuvuorilla, ja talvehtivat Länsi-Euroopassa. Nykyisin ne pesivät myös Itämerellä. Valkoposkihanhen ääni on kimakkaa haukkumista ja kääkätystä.

Tekstit: Outi Heinonen

Kommentit