Hyppää pääsisältöön

Suomen Joutsen kynti maailman meriä

Maineikas Suomen Joutsen ehti tehdä ennen toista maailmansotaa peräti kahdeksan pitkää valtameripurjehdusta.

Ensimmäinen pitkä valtameripurjehdus vuosina 1931-32 kesti kuusi kuukautta. Matka suuntautui Tanskan, Färsaarten ja Englannin kautta Espanjaan, Las Palmasiin ja Azoreille.

Oheisessa ohjelmassa komentajakapteeni Erkki Ainamo ja Ville Zilliacus muistelevat fregatin ensimmäistä matkaa. Ohjelmassa on käytetty vanhoja arkistofilmejä Suomen Joutsenen vaiheista.

Suomen Joutsen hankittiin valtion koululaivaksi vuonna 1930. Ranskassa vuonna 1902 rakennettu fregatti toimi merimiesammattikouluna vuodesta 1961 lähtien.

Nykyisin fregatti toimii museona Aurajoen rantaan kiinnitettynä.

Kannen kuurausta Suomen Joutsenella.
Kuurausta kannella käytettiin myös rangaistuksena rikkomuksista. Kannen kuurausta Suomen Joutsenella. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suomen Joutsen
Köysinippuja
Komeita ovat Suomen Joutsenen köysiniput. Köysinippuja Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suomen Joutsen

Suomen Joutsen valtameripurjehduksella

Tuotanto: Yleisradio, Aho & Soldan
Ohjaus: Lasse Aaltio
Haastatteija: Ville Zilliacus

Lue lisää:

Merimiehet kiipeävät mastoon.

Suomen Joutsen toimi myös kouluna

Kunniakas Suomen Joutsen ehti aikoinaan toimia myös merimiesten ammattikouluna. Aurajoen rantaan kiinnitetty fregatti koulutti lähes 4000 merimiestä.

Lue lisää:

Meripojat ketterinä kuin keväiset oravat - Suomen Joutsen merellä vuonna 1940

“Ketterinä kuin keväiset oravat” kiipeilivät meripojat koululaiva Suomen Joutsenen mastoissa. Välirauhan aikana vuonna 1940 kuvatussa hienossa filmissä kerrotaan fregatti Suomen Joutsenen ja sen miehistön reippaasta toiminnasta.

Lue lisää:

Turku juhli komeasti kesällä 1961

Jopa latinankielisiä puheita pidettiin Turussa kesällä 1961, kun Suomen Joutsen vihittiin merimiesammattikouluksi ja kun Turun linnan mittavat kunnostustyöt saatiin päätökseen.

Kommentit