Hyppää pääsisältöön

Prahan kevään päättyminen 1968 – ääni- ja kuvaraportti neuvostojoukkojen miehittämästä kaupungista

Reijo Nikkilä oli opintomatkalla Prahassa Tšekkoslovakiassa elokuussa 1968, kun Neuvostoliiton tankit vyöryivät kaupunkiin. Maan miehitys alkoi 21. elokuuta kello yksi Suomen aikaa. Ensimmäisten uutisten mukaan valtion rajan yli vyöryneet tankit eivät kohdanneet vastarintaa, mutta Prahassa tilanne oli toinen.

Ohjelma koostuu Reijo Nikkilän valokuvista, dioista ja ääninauhoista vuodelta 1968. Suomalainen kieltenopiskelija kulki Prahan kaduilla kelanauhuri kaulassaan ja otti kuvia niin paljon kuin ehti.

Materiaali palauttaa katsojansa pelottaviin elokuisiin hetkiin, jolloin Neuvostoliitto näytti miten se suhtautuu vasallivaltioidensa spontaaniin uudistushaluun.

Prahalaiset kuitenkin kokosivat itsensä ja nousivat vastarintaan. Loukkaantuneita oli useita ja venäläisiä tankkeja sytytettiin tuleen. Venäläiset jalkaväen sotilaat tulivat kaduille tankkien tueksi ja useita laukauksia ammuttiin eikä kuolonuhreiltakaan vältytty.

Lisää ohjelmasta

Kommentit