Hyppää pääsisältöön

Ensimmäinen koulupäivä koittaa vain kerran elämässä

Ensimmäinen koulupäivä jännittää jokaista. Asuinpaikasta riippuen koulumatka taittuu joko yksin, aikuisen saattamana tai koulukyydillä. Osalle seitsenvuotiaista koulun alkaminen on merkinnyt jopa muuttoa pois kotoa kouluviikkojen ajaksi.

Kaupungissa asuva Mila on harjoitellut koulumatkaa mumminsa kanssa jo hyvän aikaa ennen koulun alkamista.

Harri puolestaan asuu maalla, ja koska koulu sijaitsee varsin lähellä, kävelee hän matkan yksin jo heti ensimmäisenä aamuna.

Useimmiten maaseudun lapset kuitenkin taittavat matkan järjestetyllä koulukyydillä, saaristossa liikutaan pienellä aluksella.

Pitkien välimatkojen Pohjois-Suomessa "oppilaat eivät aina jaksa eivätkä ehdikään käydä kotona kouluviikon aikana". Silloin he asuvat kouluasuntolassa ja käyvät kotonaan vain viikonloppuisin.

Rahulan kyläkoulussa Mikkelin maalaiskunnassa moni ekaluokkalainen tuntee toisensa jo ennestään: pyhäkoulusta tuttu aamunavauslaulu sujuu hienosti heti ensimmäisenä kouluaamuna.

Isossa Siekkilän peruskoulussa Mikkelin kaupungissa kokoonnutaan ensimmäisenä aamuna liikuntasaliin, missä rehtori toteaa puheessaan, että "onni täällä vaihtelee, täällä koulussakin". Puheen päätteeksi lauletaan yhdessä Ystävä sä lapsien.

Rahulassa ensimmäiset kaksi vuotta opiskellaan yhdysluokassa. Luokan ekaluokkalaisten ensimmäinen tehtävä on askarrella pahvimukista päivänkakkara. Siekkilän ekaluokkalaisilla puolestaan on useita rinnakkaisluokkalaisiakin.

Tunnit ja välitunnit vaihtelevat molemmissa samoin tavoin. Ensimmäisen päivän tärkein tavoite on oppia tuntemaan toisensa.

Teksti: Petra Himberg

 • Noita Nokinenä toi särmää juhlapyhien pumpulinpehmeään idylliin

  Noita Nokinenä ihastutti radiossa

  Näyttelijä Marja Korhosen esittämä Noita Nokinenä oli käsikirjoittaja Toini Vuoriston luoma rakastettu hahmo Ylen lastenkuunnelmissa. Noita Nokinenän seikkailuja kuultiin radiossa ensimmäisen kerran jo vuonna 1963 osana Pikkuväen satujoulu -ohjelmaa. Omana ohjelmanaan Noita Nokinenä viihdytti kuuntelijoita vuosien 1970–1985 pääsiäisinä, juhannuksina sekä jouluisin.

 • ”Joutui hyppäämään avantoon, että kamerat käy ja kukaan ei neuvonut" – Outi Popp teki tv-debyyttinsä Tuubissa

  Toimittaja–kirjailija muistelee aikaansa Tuubi-sarjassa.

  Outi Popp liittyi Tuubi-musiikkisarjan toimittajakaartiin vuonna 1983. Hectorin ja Freemanin lisäksi juontotehtävissä nähtiin myös Tapio Liinoja. Popp muisteli vaiheitaan musiikkisarjassa Elävälle arkistolle vuoden 2017 syksyllä. Vuonna 1979 käynnistyneessä musiikkisarjassa nähtiin sen alkuvuosien tapaan edelleen varsin rockpainotteista musiikkivideotarjontaa.

 • Isien sota -sarja nosti esiin sotilaiden lasten selviytymistarinat

  Palkittu dokumenttisarja vuodelta 2011

  Millaista oli elää perheessä, jonka isän sota oli suistanut raiteiltaan? Tai miten hyväksyä se, ettei sodan takia tiennyt isästään mitään? Miksi sota pääsi arpeuttamaan jopa useaa sukupolvea? Maija Kaipaisen vuonna 2011 ohjaama, palkittu dokumenttisarja kertoi kuusi hätkähdyttävää tarinaa sotilaiden lasten näkökulmasta.

 • Aarre Karénille ajatteleminen on näyttelemistä ja näytteleminen ajattelemista

  Suosittu näyttelijä kertoo ajatuksiaan näyttelijäntyöstä

  Näyttelijä Aarre Karén syntyi Tokiossa vuonna 1932. Japanista hän uskoo saaneensa "nopeat jalat", jatkuvan liikkeellä olemisen perinnön. Satoja rooleja tehneen näyttelijän debyyttirooli radiossa oli Suomisen perheen Matti. Radiossa on näyteltävä niin, että ihminen kuuntelemalla näkee.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto