Hyppää pääsisältöön

Georg Malmstén meritunnelmissa

Laivaston kasvatti esittää maavoimille sota-aikaiset suosikkinsa Terveiset ulapalta ja Meripojan preivi Iskelmäkaruselli-ohjelmassa 1962.

Tietolaatikko

Terveiset ulapalta. Säv. Georg Malmsten, san. R. R. Ryynänen. Levytetty 1942.
Meripojan preivi. Säv. Georg Malmsten, san. R. R. Ryynänen. Levytetty 1942.

Suomalaisen iskelmän pioneeri Georg Malmstén (1902-1981) aloitti muusikkouransa kornetistina Helsingin torvisoittokunnassa. 19-vuotiaana hän liittyi laivaston soittokuntaan, jossa toimi 1920-luvun loppuun asti.

Merihenkiset laulut, etenkin merimiesvalssit, muodostivat olennaisen osan myös "Molli-Jorin" iskelmätuotannosta. Etenkin musikaalielokuva Meidän poikamme merellä (1933) liitti hänet pysyvästi meriympäristöön.

"Sävelet, tuntemukset ja näyt sekoittuvat yhdeksi ja kuulija voi tuntea auringon viimeiset heijastukset merenpinnasta tuulen iskut meren pintaan", Peter von Bagh ja Ilpo Hakasalo luonnehtivat Malmsténin meriaiheisia lauluja Iskelmän kultaisessa kirjassa (1986).

1960-luvun alussa Geog Malmstén oli varsin monissa ohjelmissa nähty musiikkivieras. Varusmiesyleisölle esitetyt Terveiset ulapalta ja Meripojan preivi olivat aikanaan jatkosodan viihdytyskiertueiden suosikkeja.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit