Hyppää pääsisältöön

Kesä kartsalla

Samuel Franck elokuvassa Kesä kartsalla (1982).
Samuel Franck tv-elokuvassa Kesä kartsalla (1982). Samuel Franck elokuvassa Kesä kartsalla (1982). Kuva: Yle kuvanauha. Kesä kartsalla

Liisi Hietasen romaaniin perustuvan ansiokkaan tv-dramatisoinnin teemoiksi nousevat omanarvontunto, pelot, äidin- ja isänkaipuu, veljeys sekä mielikuvituksen voima. Tapahtumapaikkana on kuuma kesä Helsingin Kalliossa.

13-vuotias Saku joutuu kesäloman alkajaisiksi hyvästelemään kasvattiperheensä ja muuttamaan toistaiseksi lastenkotiin. Lastenkotiaika jää kuitenkin lyhyeksi, sillä kuultuaan kasvattiäidin sairastumisesta on hänen oma äitinsä valmis ottamaan pojan ainakin väliaikaisesti kotiinsa.

Uudessa kodissa Sakua odottaa myös pikkuveli Köpi, äidin silmäterä, joka kuitenkin pian jää pitkälti Sakun hoidettavaksi. Veljekset tulevat juttuun loistavasti ja Sakusta tulee Köpille pian lähin ihminen. Yhdessä he viettävät pitkät kesäpäivät eri puolilla kaupunkia kuljeskellen.

Kotona Sakun asema ei ole kummoinen, sillä epävarma äiti ei kehtaa kertoa ystävilleen vanhemmasta pojastaan. Vieraiden tullessa kylään Saku kiipeää piiloon yläkomeroon. Samasta syystä Saku jää myös yksin juhannukseksi kotiin, kun muu perhe kutsutaan kylään maaseudulle.

Onneksi ovat kirjat ja oma mielikuvitus – niihin Saku turvautuu hankalissa tilanteissa.

Kun kasvattiäidin terveydentila heikkenee entisestään, on Sakun aika palata kotiin.

Tietolaatikko

Liisi Hietasen romaani Kesä kartsalla ilmestyi vuonna 1976.

Näyttelijät: Samuel Franck (Saku), Liisi Tandefelt (Mutti), Heikki Liikanen (Vatti), Liisa Paatso (äiti), Iivari Sipilä (Köpi), Juhani Laitala (Erkki), Lastenkodissa: Samuli Edelmann, Anu Rautell, Katri Malinen, Joel Melasniemi, Vilma Melasniemi, Verna Melasniemi, Noora Siekkinen, Panu Alku, Jukka-P. Skriko, Ari Silvasti, Lastenkotivirkailijat: Esa Siekkinen, Hilkka Homi.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto