Hyppää pääsisältöön

Kesä kartsalla kääntyi koskettavaksi tv-draamaksi

Samuel Franck elokuvassa Kesä kartsalla (1982).
Samuel Franck tv-elokuvassa Kesä kartsalla (1982). Samuel Franck elokuvassa Kesä kartsalla (1982). Kuva: Yle kuvanauha. Kesä kartsalla

Liisi Hietasen romaaniin perustuvan ansiokkaan tv-dramatisoinnin teemoiksi nousevat omanarvontunto, pelot, äidin- ja isänkaipuu, veljeys sekä mielikuvituksen voima. Tapahtumapaikkana on kuuma kesä Helsingin Kalliossa.

13-vuotias Saku joutuu kesäloman alkajaisiksi hyvästelemään kasvattiperheensä ja muuttamaan toistaiseksi lastenkotiin. Lastenkotiaika jää kuitenkin lyhyeksi, sillä kuultuaan kasvattiäidin sairastumisesta on hänen oma äitinsä valmis ottamaan pojan ainakin väliaikaisesti kotiinsa.

Uudessa kodissa Sakua odottaa myös pikkuveli Köpi, äidin silmäterä, joka kuitenkin pian jää pitkälti Sakun hoidettavaksi. Veljekset tulevat juttuun loistavasti ja Sakusta tulee Köpille pian lähin ihminen. Yhdessä he viettävät pitkät kesäpäivät eri puolilla kaupunkia kuljeskellen.

Kotona Sakun asema ei ole kummoinen, sillä epävarma äiti ei kehtaa kertoa ystävilleen vanhemmasta pojastaan. Vieraiden tullessa kylään Saku kiipeää piiloon yläkomeroon. Samasta syystä Saku jää myös yksin juhannukseksi kotiin, kun muu perhe kutsutaan kylään maaseudulle.

Onneksi ovat kirjat ja oma mielikuvitus – niihin Saku turvautuu hankalissa tilanteissa.

Kun kasvattiäidin terveydentila heikkenee entisestään, on Sakun aika palata kotiin.

Tietolaatikko

Liisi Hietasen romaani Kesä kartsalla ilmestyi vuonna 1976. Tv-draaman on ohjannut Timo Martinkauppi.

Näyttelijät: Samuel Franck (Saku), Liisi Tandefelt (Mutti), Heikki Liikanen (Vatti), Liisa Paatso (äiti), Iivari Sipilä (Köpi), Juhani Laitala (Erkki), Lastenkodissa: Samuli Edelmann, Anu Rautell, Katri Malinen, Joel Melasniemi, Vilma Melasniemi, Verna Melasniemi, Noora Siekkinen, Panu Alku, Jukka-P. Skriko, Ari Silvasti, Lastenkotivirkailijat: Esa Siekkinen, Hilkka Homi.

Kommentit