Hyppää pääsisältöön

Iskelmätähti – levy-yhtiön orja?

Kriittisellä 1960-luvulla myös iskelmäteollisuutta alettiin tarkastella kärkevästi. YLEn ohjelmassa musiikkimoguleita epäillään riistäjiksi.

Onko suomalainen iskelmätähti itsenäinen yrittäjä vai levy-yhtiön ja managerin välikappale, ohjelmassa kysytään. Käsitteet ”painostuspolitiikka”, ”nylkeminen” ja ”orjat” ovat oleellinen osa tätä mielenkiintoista juttua.

Haastateltavina ovat mm. iskelmätähdet Irwin Goodman, Katri Helena, Aarno Raninen ja Fredi. Reportaasissa tentataan myös harvoin julkisuudessa nähtyjä äänilevytuottajia. Ääneen pääsevät mm. Scandian Harry Orvomaa, Fazerin Osmo Ruuskanen ja Discophonin Johan "Mosse" Vikstedt.

Orvomaa kertoo tässä harvinaisessa haastattelussa Scandian muista poikkeavista sopimuksista, joiden mukaan levy-yhtiö pidätti itselleen oikeuden määrätä, mihin esiintymistarjouksiin laulaja saattoi suostua. Orvomaa perustelee asiaa pyrkimyksellä turvata artistin uran pitkäjänteisyys. Hän kertoo yhtiönsä myös neuvottelevan artistiensa puolesta näiden sopimuksista manageritoimistojen kanssa. Ohjelmassa Scandian käytäntöjä pidetään "kyseenalaisina".

Teksti: Jukka Lindfors