Hyppää pääsisältöön

Iskelmätähti – levy-yhtiön orja?

Kriittisellä 1960-luvulla myös iskelmäteollisuutta alettiin tarkastella kärkevästi. YLEn ohjelmassa musiikkimoguleita epäillään riistäjiksi.

Onko suomalainen iskelmätähti itsenäinen yrittäjä vai levy-yhtiön ja managerin välikappale, ohjelmassa kysytään. Käsitteet ”painostuspolitiikka”, ”nylkeminen” ja ”orjat” ovat oleellinen osa tätä mielenkiintoista juttua.

Haastateltavina ovat mm. iskelmätähdet Irwin Goodman, Katri Helena, Aarno Raninen ja Fredi. Reportaasissa tentataan myös harvoin julkisuudessa nähtyjä äänilevytuottajia. Ääneen pääsevät mm. Scandian Harry Orvomaa, Fazerin Osmo Ruuskanen ja Discophonin Johan "Mosse" Vikstedt.

Orvomaa kertoo tässä harvinaisessa haastattelussa Scandian muista poikkeavista sopimuksista, joiden mukaan levy-yhtiö pidätti itselleen oikeuden määrätä, mihin esiintymistarjouksiin laulaja saattoi suostua. Orvomaa perustelee asiaa pyrkimyksellä turvata artistin uran pitkäjänteisyys. Hän kertoo yhtiönsä myös neuvottelevan artistiensa puolesta näiden sopimuksista manageritoimistojen kanssa. Ohjelmassa Scandian käytäntöjä pidetään "kyseenalaisina".

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto