Hyppää pääsisältöön

Rakkaat viholliset

Yleisurheilun Suomi-Ruotsi-maaotteluissa on kamppailtu senteistä ja sekunneista, mutta ne ovat olleet myös kansanjuhlia, joissa tunnelma on katossa.

Vuonna 1972 valmistuneessa ohjelmassa muistellaan 50-luvun koitoksia, jotka vuosikymmenen loppupuolella kääntyivät suomalaisten voitoksi.

Mukana ovat kaksinkertainen kulta-aituri Ossi Mildh, keskimatkojen kulta- ja hopeamies Olavi Salonen kolminkertainen kuulakuningas Oiva Halmetoja, kuusinkertainen seiväsmestari Eeles Landström sekä pikajuoksija Voitto Hellsten, Ruotsi-otteluiden hurjin pisterohmu.

Muistelmia säestävät radiotoimittajat Enzio Sevon ja Pekka Tiilikainen. Tiilikainen pitää Ruotsi-otteluita kansainvälisestikin ainutlaatuisina kahden maan mittelöinä.

Protestit ja diskaukset ovat kuuluneet kuvaan alusta asti. Sevonin muistikuvan mukaan 50-luvulla diskaukset tapahtuivat aina Ruotsissa, ja aina kohteena oli suomalainen.

Ruotsi-ottelu, ruotsiksi Finnkampen, on kummassakin maassa ollut myös vuotuinen festivaali tavallisille ihmisille, jotka arvostavat eniten tapahtuman tunnelmaa.

Maaotteluissa on muiden kansanjuhlien tapaan nähty myös viljalti juopuneita kummastakin kansakunnasta. Vuoden 1979 raportin väliin on leikattu suomalaisjournalistien tuohtuneita kommentteja "sikailevista ja räyhäävistä" maanmiehistään, jotka heiluvat stadionilla "elävinä viinamainoksina".

Teksti: Jukka Lindfors