Hyppää pääsisältöön

”Kaikkihan tietävät, että lahjuksia käytetään”

Tervetuloa taas MOT:n pariin. Ohjelmamme 13. tuotantokausi alkaa tarinalla, joka jäi kesällä muissa tiedotusvälineissä erilaisten kesätapahtumien varjoon: suomalaista valtionyhtiötä epäillään Slovenian valtiojohdon lahjonnasta.

Kyse on siis Patriasta ja asekaupoista. Moni katsoja on reagoinut ohjelmaamme jo ennen kuin sitä on lähetetty. "Ei maailmalla myydä tavaraa, jos ei käytetä voitelua. Olette sinisilmäisiä, jos muuta kuvittelette." Kiitos ennakkopalautteesta.

Me emme tietenkään heittele tällaisia vätteitä kevytmielisesti. Vielä viime keväänä meillekin oli epäselvää, käyttikö Patria todellakin lahjuksia myydessään AMV-ajoneuvojaan Sloveniaan. Epäilyksiä kuitenkin oli, joten päätimme ottaa niistä selvää.

Saimme selville ainakin osan totuudesta, ainakin sen verran, että päätimme panna ohjelmalle melko rohkean otsikon: Totuus Patriasta. Samalla päätimme, että emme osallistu filosofisiin keskusteluihin siitä, mikä on "totuuden" perimmäinen luonne.

Patrian lahjusjutun tutkinta-aineisto siirtyy poliisilta syyttäjälle lähikuukausina, ja sen jälkeen saamme varmasti yksityiskohtaisemman kuvan operaatiosta. Tässä vaiheessa voimme esittää tietoja, jotka on varmistettu moneen kertaan eri lähteistä.

Todennäköistä kuitenkin on, että ilman poliisivaltuuksia hankkimamme tiedot muodostavat kokonaisuuden, joka on siistimpi kuin se "lopullinen totuus". Ainahan sekään ei valkene edes poliisitutkinnassa.

MOT tarjoaa katsojille mahdollisuuden tutustua valtionyhtiö Patrian toimintaan. Ohjelmaa olisi tuskin lähdetty tekemään, ellei kyseessä olisi meidän kaikkien suomalaisten omistama yhtiö. (Valtion osuus on reilut 70 prosenttia.)

Kukaan Suomessa ei ehkä ole joutunut kärsimään Patrian lahjusjutun vuoksi. Jutun uhrit ovat Patrian kilpailijat, jotka ehkä menettivät kaupan, ja slovenialaiset veronmaksajat, jotka joutuivat pulittamaan panssareista ylihintaa voitelurahojen vuoksi. Asekaupassa myyjällä on aina tapana ottaa omansa takaisin, ja Patria näyttää hallitsevan nekin keinot. 

Patrian omistajina suomalaisilla on oikeus tietää mitä meidän yhtiössämme oikein tehdään. Ilman sitä tietoa me emme voi järkevästi ottaa kantaa siihen, haluammeko olla tällaisessa liiketoiminnassa mukana. 

Joidenkin mielestä on syytä ottaa huomioon myös sellainen vaihtoehto, että asekauppaa käyvälle Patrialle on sallittava lahjusten maksaminen, jos kauppoja ei muuten tule. Miksei. Sitten ehkä myös Suomen poliitikot, virkamiehet ja kenraalit voivat vaatia pieniä siivuja itselleen, kun Suomi uusii yhä kalliimaksi käyviä asejärjestelmiään.

Pasilassa, 1. syyskuuta 2008.
Magnus Berglund, toimittaja
Matti Virtanen, tuottaja

P.S. MOT antoi maanantaina pääministeri Janez Jansalle mahdollisuuden kommentoida ohjelmassa esitettyjä tietoja, joiden mukaan hänen nimensä on Patrian lahjusten vastaanottajien listalla. Jansan toimistosta tuli maanantaina iltapäivällä sähköpostilla kaksi vastausta, joista vain ensimmäinen ennätti perille määräaikaan eli kello 16:een mennessä. Se ehdittiin liittää tekstinä ohjelman loppuun. Toinen viesti tuli myöhässä, ja se oli sisällöltään seuraava:

"Arvoisa herra Berglund,
sen lisäksi, mitä aiemmin vastasimme, pääministerin kanslia haluaa täsmentää seuraavasti:
Sähköpostissanne mainitut syytökset ovat täysin perättömiä ja absurdeja. Pääministeri Janez Jansa ei ole koskaan tavannut ketään mainitusta yhtiöstä. Slovenian hallitus ei ole suoraan eikä epäsuorasti osallistunut valintaprosessiin kansainvälisen tarjouskilpailun käynnistymisen jälkeen. Pääministerin kanslian mielestä mainitut syytökset liittyvät vaaleja edeltävään ajankohtaan Sloveniassa, jossa pidetään parlamenttivaalit 21. syyskuuta.

Parhain terveisin,
Pääministerin kanslia
Slovenian tasavalta"
 

Kommentit