Hyppää pääsisältöön

Satulinna teki Jari Sillanpäästä Suomen iskelmäkuninkaan

Jari Sillanpää valittiin Tangokuninkaaksi kesällä 1995. Samana vuonna ilmestyneestä esikoisalbumista tuli Suomen levyhistorian myydyin. Sillanpään suunnaton suosio herätti liikkeelle myös Ylen A-studion.

Tietolaatikko

Jari Sillanpää (s. 1965) tunnetaan tanssipaikkojen lisäksi monipuolisista konserttikiertueistaan. Hän on kiertänyt mm. Katri Helenan kanssa Me Starat -kiertueen merkeissä. Kesällä 2005 Sillanpää sai Iskelmä-Finlandia-palkinnon. Vuotta aiemmin hän oli edustanut Suomea Eurovision laulukilpailussa, jossa hän sijoittui semifinaalissa 14:nneksi.

Sillanpään omaa nimeä kantavalta albumilta muistetaan etenkin Jukka Kuoppamäen säveltämä ja sanoittama Satulinna. Tekijä oli aikonut siitä tangoa, mutta Sillanpää muokkasi siitä kevyesti rullaavan beat-iskelmän. Se käynnisti Suomen kevyen musiikin osastolla poikkeuksellisen Sillanpää-huuman, jota ensilevyn muutkin hitit – mm. Kaduilla tuulee, Pariisi—Helsinki ja Oot täydellinen – siivittivät raketin lailla nousuun.

A-studion reportaasissa Sillanpää kertoo pohtineensa, mitä hänen oikein pitäisi esittää, kun kuulijat pakkautuivat tanssikappaleiden aikana lavan eteen kuuntelemaan ”kuin konsertissa”. Äiti Raija Sillanpää uskoo suosion johtuvan Jarin tavallisuudesta ja välittömyydestä. Missi Lola Odusogakin kertoo ihailevansa häntä.

Myös levy-yhtiön edustaja Ilkka Vainio korostaa artistin aitoutta ja harvinaisen hyvää kykyä kommunikoida yleisön kanssa. Reportaasin välähdykset Tangomarkkinoiden esiintymisistä vahvistavat viimemainitun väitteen.

Imagosta oli artistin itsensä mukaan tullut neuvoja, mutta tärkeintä oli pitää oma pää. Näyttelijä Eija Ahvon neuvosta hän yritti kuitenkin päästä eroon käsivarren rytmikkäästä nostelusta. "Mitä ihmeen käsilaukkua sä oikein heilutat", oli Ahvo kysynyt tästä koomisen reippaasta liikehdinnästä.

Uran alkuvaiheista asti Sillanpään ohjelmistoon kuului Bum bum bumin tapaisia kabareehenkisiä numeroita. Tanssilavojen orjallisen ”kaksi tangoa—kaksi humppaa—kaksi valssia”-kaavan sijaan hän halusi tuoda teatraalisempaa ”show’ta” ja löysikin ajan myötä visioilleen toteutusväyliä konsertti-, ravintola- ja klubiestradeilta.

Teksti: Paavo Rytsä & Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto