Hyppää pääsisältöön

Totuus Patriasta: käsikirjoitus

Totuus Patriasta


Valtionyhtiön miljoonalahjukset Sloveniassa paljastuvat.MOT-tunnus


Intro


SPEAK: Wien, Itävalta,Tammikuu 2007. Kaupungin keskustan toimistossa on kireä tunnelma. Paikalla on Patrian itävaltalainen agentti, Wofgang Riedl. Sloveniasta on tullut hermostuneita vieraita. Missä viipyy Patrialta luvatut rahat? Onko heitä huijattu? Paineet ovat kovat. Agentti on hankalassa välikädessä.

Grafiikka1: Rahan liikkeet kartalla


SPEAK: Helmikuussa 2007 Suomesta siirretään rahaa Riedl Handelsgesellschaftin tilille.

Riedl siirtää 2,8 miljoonaa euroa eteenpäin Walter Wolf-nimiselle liikemiehelle.

Wolf yrittää siirtää rahat tileille Liechtensteiniin, Kauko-itään ja Australiaan. Hän tekee 300 tuhannen käteisnoston.


Pankki pysäyttää rahat, ilmoittaa Itävallan rahanpesuyksikölle erikoisista tilinsiirroista. Poliisi tekee ilmoituksen rahoista sekä Suomeen että Sloveniaan. 

Drago Kos, Korruptionvastainen komitea, Slovenia (GRECO, pj.): “Omituista on se, että he ovat niin avoimia. Asiakirjojen yhteyttä tähän kauppaan ei edes yritetä peitellä. Niissä mainittujen henkilöiden olisi vaikea puolustella rahojen siirtoa, - koska kaikesta on kerrottu kaikille avoimesti.”


SPEAK: Rahat liittyvät Patrian Slovenian kauppoihin. Summa on pieni murtoosa siitä, mitä tänään tulette näkemään


SPEAK: Patria AMV on Puolustusvoimien ja Patrian yhdessä kehittämä tuote.Vuonna 2004 Suomen puolustusvoimat osti 62 AMV:tä hintaan 2 miljoonaa kappaleelta. Viimeiset ajoneuvot toimitetaan tänä vuonna.

Majuri Ari Laaksonen: ”Ajoneuvo on periaatteessa kehityspolkua, jatkoa tutulle Pasi-ajoneuvolle. Miehistön kuljetukseen soveltuva, erityisesti siis jääkäreitten, taistelijoiden kuljetukseen soveltuva ajoneuvo, jolla on erityisen hyvä suoja ja liikkuvuus jääkäreitten viemiseksi sinne varsinaiselle taistelualueelle. Ja sitten tietysti asejärjestelmä, jolla jääkäreitten taistelua pystytään tukemaan."


SPEAK: Kun Patria myy ajoneuvoja maailmalla, se on hyvä uutinen Puolustusvoimille. Tähän mennessä Puolustusvoimat on saanut 5 miljoonaa euroa myyntiroyalteina.


AMV on Patrian tärkein vientituote. - Kilpailu suurista kaupoista maailmalla on kovaa.

Heikki Hulkkonen, AMV-johtaja, Patria (-1.7.2008): ”Melkein kaikissa kisoissa missä me ollaan oltu, tai missä me ollaan tällä hetkellä mukana ni meitä vastassa on amerikkalaisen General Dynamicsin tuotteet. Niil on siis kaks tytäryhtiötä, toinen itävallassa ja toinen sveitsissä ja näiden kahden yhtiön jompaa kumpaa tuotetta vastaan me käytännössä niinkun kisataan aina.”


Grafiikka2: Kartta(pallo), Patrian diilit (vihr.)+ hävityt maat (pun)


SPEAK: Patrian tulevaisuus riippuu AMV:n menestyksestä maailmalla.. Patria on voittanut Puolassa, hävinnyt Portugalissa ja Belgiassa. Voittanut Etelä-Afrikassa ja Arabiemiraateissa. Hävinnyt Tshekeissä, ja voittanut Sloveniassa ja Kroatiassa.


Puolitoista vuotta sitten Puolassa liikkui huhuja lahjuksista. Silloin haastattelin Patrian AMV-johtajaa.

Hulkkonen: ”On tullu voittoja ja on tullu tappioita, eli tota noin se on aina, joko tai ja se on se vaikea paikka, et täs ei niinkun pieniä palkintoja jaeta, et kisa on, puhutaan niinkun isoista rahamääristä ja panostukset on kovia.”


SPEAK: Hulkkonen pidätettiin toukokuun 13. päivä. KRP teki kotietsinnät Hulkkosen kodissa ja Patrian tiloissa. Hän pääsi vapaaksi kolmen päivän jälkeen.

Sunnuntaina kuudes heinäkuuta Hulkkonen pidätettiin uudestaan. Hän istuu edelleen Vantaan poliisivankilassa epäiltynä muun muassa törkeästa lahjuksen antamisesta.


Grafiikka3: 135 X Patria AMV. 278.000.000 euroa.


SPEAK: Slovenian puolustusministeriö teki siis vuosisadan asehankinnan vuonna 2006.


MOT voi nyt paljastaa lahjuksiin käytetyt summat. Tieto perustuu Patrian sisäisiin dokumentteihin. Tieto perustuu ulkomailta kerättyyn aineistoon. Lähteiden suojelemiseksi emme näytä alkuperäisiä dokumentteja.


Grafiikka4: 278 miljoonaa Euroa, joka katoaa. Sitten: Ensin 7,5%, katoaa. Sitten 21 miljoonaa Euroa.


SPEAK: 7,5% kauppasummasta on kanavoitu lahjuksiin: 21 miljoonaa euroa.


SPEAK: Ohjelman alussa kerroin tapaamisesta Wienissä. Slovenialainen taiteilija Jure Cekuta oli yksi paikalla olleista. Hän on hyvin tunnettu Sloveniassa, viihtyy seurapiireissä. Antaa itse sellaisen kuvan, että koko Slovenian kerma on hänen ystäviään. Tämä taiteilija oli siis yksi niistä, joka odotti Patrialta luvattuja rahoja. 

MOT: ”Olen nähnyt asiakirjoja, joiden mukaan rahaa on toimitettu - Wolfgang Riedlin wieniläisen Riedl-yhtiön kautta teille. Kyseessä on yksi prosentti Patrian kauppasummasta. Miksi näin on tehty?


Cekuta: ”Ei se nyt ihan niin ole. Olen tuntenut Riedlin kauan, ja olemme tavanneet, mutta Patrialta emme ole koskaan saaneet yhtään mitään.”MOT: “Miten selitätte tämän? Olen nähnyt dokumentteja, joiden mukaan rahat on

siirretty teille hänen kauttaan.”


Cekuta: “ Rahaa sain vain maalauksista ja taidekaupoista. En tiedä, joku on voinut käyttää nimeäni. Kuten sanoin, olen voinut luvata apua jollekin tai joku on kertonut, että tuntee minut ja että voin edesauttaa. En tiedä. Voi olla.”Grafiikka5: Patria Vehicles – Riedl, Wien 14 MEUR – Jure Cekuta 2,8 MEUR (– Walter Wolf 8,3 MEUR)


SPEAK: Patrian sisäiset dokumentit paljastavat Cekutan roolin. Rahat maksetaan Riedlille. Hän toimittaa osan rahoista eteenpäin Jure Cekutalle. Cekutan tehtävä on jakaa rahat Slovenian Puolustusministeriön virkamiehille 

MOT: ” Saitteko rahaa Riedliltä? 


Cekuta: “En saanut.” 


MOT: “Miten selitätte, että nimenne on tuolla listalla?”


Cekuta: “Kuulen tästä ensimmäisen kerran. En osaa vastata, miksi. Kuten sanoin, olen avoin, olen taiteilija ja väkeä pyörii ympärilläni. En tiedä. Ehkä joku halusi, että solmisin yhteyksiä.”Grafiikka6: Patria Vehicles – Riedl, Wien 14 MEUR – Jure Cekuta 2,8 MEUR – Walter Wolf 8,3 MEUR


SPEAK: Patrian dokumenteista löytyy se toinen Riedlin toimistossa ollut henkilö. Walter Wolf. Hänen kauttaan menee suurimmat summat. Osa on maksettu, osa maksetaan kun Patria laskuttaa Sloveniaa. Tehtäväjako oli täysin selvä. Riedl hoitaa yhteydet Patriaan. Wolf hoitaa Slovenialaiset poliitikot. Cekuta hoitaa puolustusministeriön virkamiehet.


Kuva: Grafiikka7 Oikeuden päätös vangitsemisesta: Reijo Niittynen. Törkeä lahjuksen antaminen.


SPEAK: Sellissä istuva Patrian AMV-johtaja Hulkkonen rakensi kuvion

yhdessä Patrian Slovenian maajohtajan kanssa. Reijo Niittynen istui vangittuna toukokuusta elokuun alkuun.


SPEAK: Sloveniassa herätti suurta ihmetystä kun Patria voitti vuosisadan asekaupan. Drago Kos on Euroopan neuvoston korruptionvastaisen GRECO-järjestön puheenjohtaja. Kotimaassaan hän vetää korruptionvastaista komiteaa. 

Drago Kos, Korruptionvastainen komitea: ” Tärkein havaintomme oli se, että kahta kilpailijaa, jotka olivat tehneet tarjouksen, ei kohdeltu yhdenveroisesti. Suomalaista Patriaa suosittiin toisin kuin slovenialaista yhtiötä. Niitä ei kohdeltu yhdenveroisina. Emme väitä, että AMV-tuotanto olisi Sloveniassa parempaa kuin Suomessa - vaan että menettelytavat olivat epäoikeudenmukaisia - ja vastoin totuttuja käytäntöjä julkisissa hankkeissa täällä Sloveniassa.”


Raportti on luettavissa kotisivuillamme: YLE.FI/MOT


SPEAK: Gorenje on Slovenialainen kodinkoneyhtiö. Kun Slovenian puolustusministeriö päätti ostaa Patrian AMV:t, tuli kiire löytää joku joka osaisi valmistaa niitä Sloveniassa. Tällaisissa kaupoissa on aina vaatimuksena paikallinen valmistus.

122 ajoneuvoa tehdään Sloveniassa, 13 Suomessa. Jääkapinvalmistajan pihalle rakennettiin pari hallia. Ensimmäiset ajoneuvot on luvattu syyskuun aikana.


Ennen lähtöäni Sloveniaan kävin Hämeenlinnan tehtailla.

MOT: ”Millaisia haasteita tähän liittyy, että opetitte jääkaapintekijöille tätä?”

Ari Talvenheimo, johtaja, uudet tuotteet, Patria: ”No, jos on teollista valmistusta tehnyt, niin ei se sinänsä ole niin vaikeata. Kyllä se ajoneuvo, kun on hyvät ohjeet ja meillähän on kymmenien vuosien kokemus, ei siinä sinänsä mitään isoa riskiä ole. Kyllä sen oppii kuka vaan, se on asennustyötä.”

MOT: ”Minäkin?”


Ari Talvenheimo, johtaja, uudet tuotteet, Patria: ”No, uskoisin.”


SPEAK: Sloveniassa epäillään paikallista valmistusta kulissiksi. Että kaikki oikeasti kootaan Suomessa. Kaikki näyttää kuitenkin samanlaiselta kuin Hämeenlinnassa.

Timo Louhe, tehtaanjohtaja, Patria: ”Tämä on onnistunut nopeudellaan ja sillä tasolla mikä täällä on nyt luotu, niin erittäin hyvin, odotuksia melkein paremmin, eli moni asia on loksahtanut paikoilleen ennemmin kuin luultiinkaan, eli erittäin positiivinen tunne ja ajatus tästä toiminnasta on.”


SPEAK: Patria voitti tarjouskilpailun kaksi vuotta sitten. Puoli vuotta myöhemmin allekirjoitettiin sopimus. Yleisesti, jos käytetään lahjuksia pitää myydä vähemmän kovemmalla hinnalla. Lahjuksiin käytetyt miljoonat pitää saada jollakin tavalla takaisin.


Tarjouksen ja sopimuksen välillä oli suuri ero. Ajoneuvoja oli vähemmän, varustus oli kevyempi, mutta hinta oli ennallaan. Parlamentaarinen komitea ryhtyi tutkimaan asiaa. 

Milan Cvikl, kansanedustaja, Slovenia: ”Alkujaan tarjous tehtiin 150:stä täysin varustetusta ajoneuvosta, ja sitten solmittiin sopimus. Kun laskee yksikköhinnan, sopimus oli arviolta vähintään 50 miljoonaa euroa parempi, siis tietysti parempi Patrialle ja välittäjälle kuin alkuperäinen tarjous. Siksi emme pidä sitä hyväksyttävänä. Slovenialaiset veronmaksajat maksavat sen. Siksi kysymme: miksi näin tehtiin?”

SPEAK: Hallitus ja oppositio tappelivat tästä raportista vuoden. Loppuraportin piti valmistua heinäkuussa. Hallituspuolueet saivat kuitenkin opposition Cviklin pois komitean puheenjohtajan paikalta. Loppuraporttia ei tule.


Pääministerin puolue esti parlamentin komitean loppuraportin valmistumisen.

Drago Kosin korruptionvastainen komitea sai julkistaa raporttinsa. Hänet leimattiin valtion viholliseksi, kun hänen raporttinsa osoitti että Patriaa suosittiin oudolla tavalla. 

Drago Kos, Korruptionvastainen Komitea: “Keitä halutaan suojella? Jälkikäteen minua uhkailtiin. Uhkailu ei ollut vakavaa. Olen tottunut siihen ja tunnen uhkailijat. Se kuitenkin vahvisti pahat epäilykseni siitä, keitä asiassa oikein haluttiin suojella ja piilotella.”MOT: “Keitä ne sitten ovat?”


Kos: “Ette kai tosissanne odota minun antavan teille nimiä, mutta kyse on henkilöistä, jotka ovat hyvin lähellä vallan ydintä Sloveniassa. Se onkin ongelman ydin.”Grafiikka8: J


SPEAK: Patrian omissa dokumenteissa puhutaan J:stä. Hän on yksi huipulla olevista, jolle maksetaan. J tarvitsee eläkerahaa.


Slovenian puolustusministeri ei ole J. Hän teki kuitenkin muodollisen päätöksen Patria-kaupasta.

Tiedossani ei ole, että puolustusministeri olisi saanut lahjuksia. Kun haastattelen ministeriä eversti Dragan Bavcar, ministerin avustaja, osoittaa kuka asioista päättää. Haluan tietää montako virkamiestä oli valmistelemassa Patria-päätöstä. 

Karl Erjavec, puolustusministeri, Slovenia: ”Yksitoista.”

Dragan Bavcar, eversti: ”Virallisesti yksitoista. Ryhmiä oli kaksi, ei vain yksi. Neuvottelutiimin yläpuolella toimi koko projektin johtoryhmä. Neuvottelutiimi esitteli tulokset projektin johtoryhmälle. Johtoryhmä hyväksyi tai hylkäsi esitykset ja esitti sitten ministerille, miten tämän kannattaisi toimia. Kaikki päätökset tehtiin yhteisymmärryksessä.”MOT: “Kerrotteko nimiä?”


Erjavec: “Ne olivat puolustusministeriön ja Slovenian armeijan huippunimiä.”


MOT: “Saanko kuulla nimet?

Erjavec: “ Enpä usko.” 


Bavcar: “Päätös on hänen, mutta emme ole julkistaneet tietoa.”SPEAK: Haastattelun aikana muistan että eversti Bavcar on yksi heistä. Yksi heistä, joille taiteilija Cekutan piti toimittaa rahaa. Kun kyselen lahjuksista, eversti antaa ministerin puhua rauhassa 

Karl Erjavec, sloveniaksi: “Puolustusministerinä voin nukkua yöni rauhassa. Tiedän, että kauppa tehtiin lainmukaisesti ja läpinäkyvästi. Suomessa tehtävän tutkinnan löydökset kiinnostavat minua, mutta olen vakuuttunut, ettei asia liity mitenkään tähän kauppaan eikä AMV-ajoneuvojen toimituksiin Sloveniaan.”


SPEAK: Ministerin kommentti on hämmentävä. Onhan se mahdollista että hän ei todellakaan ymmärrä että Suomen Keskusrikospoliisilla on suuroperaatio päällä, koskien juuri hänen tekemää kauppaa. Ehkä hän uskoo viimeiseen asti Patrian toimitusjohtajaa, Jorma Wiitakorpea, joka kävi vierailulla seuraavana päivänä.

Jorma Wiitakorpi, Slovenian puolustusministeriön tiedotustilaisuus 13.8.2008: "I would like to say Patria's internal investigation has shown very clearly that in Patria Vehicles, no person did not pay anything to any Slovenian officials in relation to Slovenian project."


SPEAK: Tapaan Patrian tappiolle jääneen kilpailijan eräässä kahvilassa. Hän on ollut puolustusmateriaalibisneksessä kauan mukana. 

MOT: ”Kenen katsotte tehneen päätöksen? Oliko se ministeri?”


Milan Svajger, toimitusjohtaja, Sistemska Tehnika: “Puolustusministeri ei tehnyt päätöstä. Hän on pelkkä sätkynukke. Päätökset tehdään hänen selkänsä takana pääministerin sisäpiirissä.”


MOT: “Miksi niin luulette?”


Svajger: “Minä tiedän. Pääministerimme oli puolustusministeri vuonna 1991. Puolustus on hänen alaansa.”SPEAK: Pyydän pääministeriltä haastattelun. Tutkinta on kesken. Emme ota kantaa, on vastaus.

Samalla tiedän, että Slovenian poliisi ei oikeastaan tee mitään. 

Drago Kos: “Tilanne alkaa näyttää naurettavalta. Lahjuksenantajia on ilmiselvästi ollut, ja yhden Euroopan maan poliisi tutkii nyt heitä. Tutkinta tuottaa tulosta, koska oikeudenkäynti on edessä. Lahjuksilla täytyi olla myös vastaanottajia. Lahjuksia ottaneet oleskellevat maassamme, mutta mitään ei tapahdu. Olemme tilanteessa, jossa lahjuksenantajia tutkitaan, mutta vastaanottajia ei. Muutamien asiaan kytkeytyneiden henkilöllisyys on jo tiedossa. Silti mitään ei tapahdu.”


SPEAK: Suomessa Patrian johdolla on ollut hirveä kesä, joka huipentui toimitusjohtaja Jorma Wiitakorven potkuihin kaksi viikkoa sitten.

Patrian linja tiedottamisessa oli toistaa, että Wiitakorpea ei epäillä rikoksesta. Oikeasti hallituksen puheenjohtajan, Risto Virrankosken luottamus Wiitakorpeen oli nollassa jo kesällä.

Heinäkuun ensimmäisen viikonlopun jälkeen Wiitakorpi soitti Virrankoskelle, kertoakseen että hän oli viettänyt viikonlopun sellissä. Häntä kuulusteltiin perjantaista sunnuntaihin rikoksesta epäiltynä.

KRP iski Patriaan 13. toukokuuta. Tehtiin suuria takavarikkoja. Pidätettiin tusinan verran työntekijöitä. Kaksi vangittiin.

Wiitakorven linja oli ensin että Patria on noudattanut sekä Suomen että Slovenian lakeja.


Kesäkuussa haastattelin Wiitakorpea

MOT: ”Onko käytetty lahjuksia?”

Jorma Wiitakorpi, toimitusjohtaja -18.8.2008: ”Niiden tietojen mukaan, jotka minulla tällä hetkellä on, meidän organisaatiomme on toiminut kulloinkin maassa olevien kauppatapojen mukaisesti.”


MOT: ”Pitäiskö toimitusjohtajan tietää, jos on käytetty lahjuksia?”


Wiitakorpi: ”Kuten sanoin, niitten tietojen mukaan mitkä minulla on meidän ihmiset on toiminu maan ohjeiden ja patrian ohjeiden mukaisesti.”


SPEAK: Jo kesäkuussa ei siis enää puhuta laista, vaan tavoista. Maan kauppatavoista, maan ohjeista.


Jos Slovenian poliisista olisi kiinni, kaikki olisi Patrialla hyvin. Minulla on tapaaminen Slovenian entisen poliisijohtajan kanssa. 


Bojan Potocnik, poliisijohtaja -2005, Slovenia: “Pelkäänpä, että juttuun liittyy liian paljon tärkeitä ihmisiä. 21.9. järjestettävien vaalien alla joku on varmasti tehnyt poliittisen päätöksen vaientaa poliisin.”

MOT: “Onnistuuko se?” 


Potocnik: ”Onnistuu.”SPEAK: Potocnik on Slovenian presidentin neuvonantaja, ja on toiminut pollisijohtajana nykyisen hallituksen aikana. Hän ei suostunut toimimaan pääministerin sätkynukkena. Hän tietää mistä puhuu. (Oikaisu 8.9.2008: Potocnikin toimi presidentin neuvonantajana oli päättynyt 8.8., ja haastattelu tehtiin 12.8.2008. MOT pahoittelee virhettä.)

MOT: ”Voiko todella ajatella, että sisäministeri on keskeyttänyt Patria-tutkinnat ja ottanut käskyjä pääministeriltä?”

Potocnik poliisijohtaja -2005, Slovenia: ”Olen vakavissani. Minulla ei ole esittää näyttöä, mutta olen lähes varma, että on. Kokemus on näyttänyt, että sisäministeri ei tehnyt päätöksiä ilman pääministerin siunausta.”


Grafiikka6: Patria– Riedl, Wien 14 MEUR – Jure Cekuta 2,8 MEUR – Walter Wolf 8,3 MEUR


SPEAK: Yli kahdeksan miljoonaa euroa piti mennä Walter Wolf-nimisen henkilön kautta. Kuten taiteilija Cekuta, myös Walter Wolf on slovenialainen julkkis. Wolf-kadulla on Walter Wolf-kauppa. 

Kaupan myyjä puhuu: “Walter Wolf on kai Kanadassa. Valitettavasti minulla ei ole mitään yhteystietoja.”


SPEAK: KRP on määrännyt Wolfin pidätettäväksi kun hän saapuu Eurooppaan. Hänen roolinsa on ollut erittäin tärkeä. Kun en saa Wolfiin yhteyttä, etsin seuraavaa agenttia.


Grafiikka9: Patria Riedl, Wien 14 MEUR – Rudolf Leban, Ljubljana 5MEUR Jure Cekuta 2,8 MEUR – Walter Wolf 8,3 MEUR


SPEAK: Patrialla on kaksi sopimusta Rudolf Lebanin kanssa. Arvo 5 miljoonaa euroa. Mistä hänelle maksetaan? 

Rudolf Leban, toimitusjohtaja, Leban&Leban: “Minä teen töitä Patrialle. Sain yhtiöltä erään tehtävän, aloitimme työt vuosia sitten ja jatkamme yhä.”


SPEAK: Leban kertoo tehtäväkseen järjestää Slovenian AMV-kauppaan liittyviä vastakauppoja. Outoa on, että hänen yhtiölleen on maksettu monta miljoonaa, vaikkei se ole saanut mitään merkittävää aikaiseksi. 

MOT: “Katsotte palkkanne ansainneenne?”


Leban: “Kyllä mielestäni.”

MOT: “Mitä yhteyksiä teillä on pääministeriin?”


Leban: “Tällä haavaa ei mitään yhteyttä. Kun hän oli oppositiossa, me golfasimme yhdessä, ja koko juttu on siinä. Hän oli oppositiossa. Me vain pelasimme golfia. Kun hänestä tuli pääministeri, hän ei ehtinyt enää pelata.” 


MOT: “Golfaatteko vain opposition kanssa?”


Leban: “Pidän pelaamisesta... En ole tehnyt mitään väärää, enkä usko Reijonkaan tehneen. Ehkä hän on tehnyt jonkin virheen, mutta hän ei ole sellainen, että tekisi jotain väärää.”SPEAK: Reijo Niittynen oli koko kesän vangittuna epäiltynä törkeästä lahjuksen antamisesta vuosina 2004-2007. Paitsi sovitut 21 miljoonaa, hänellä oli vuosittain 200.000 euroa vapaasti käytettävissä niin sanottuun markkinointiin. Heikki Hulkkonen on ollut kaksi kuukautta vangittuna.


Ainakin he ovat Patrialla olleet täysin tietoisia siitä, mihin tarkoitukseen ja kenelle Lebanille ja Riedlille sovitut parikymmentä miljoonaa päätyvät.


Eikä tässä kaikki. Kilpailijan tarjous on löytynyt kokonaisuudessaan Hulkkoselta. Riedl on järjestänyt tämänkin asian. Itävallan poliisi pidätti Riedlin viime viikolla.

Hulkkosta epäillään siis myös teollisuuvakoilusta.


Wolf ja Cekuta eivät ole sopimussuhteessa Patriaan. He toimivat kuriireina – toimittavat rahat päätöksentekijöille. 

Milan Svajger, toimitusjohtaja, Sistemska Tehnika: “Patria ei neuvottele hullujen kanssa. Patria ei halua maksaa komissiota jollekulle, jolla ei ole vaikutusvaltaa alalla. Jos Patria maksaa rahoja epäsuorasti Ridlin tai Wolfin kautta, nämä osasivat maksaa ihmiselle, josta on hyötyä. Cekutalla on ystäviä poliisissa, hallituksessa ja ministeriössä. En tiedä tarkemmin, mutta Cekuta on tunnettu mies Sloveniassa. Hänellä on paljon ystäviä ja jonkin verran vaikutusvaltaa.”


SPEAK: Onko mahdollista että Slovenian operaatio olisi ollut vain kahden Patrialaisen tiedossa? Normaalissa suuryhtiössä on sellaiset rutiinit, että ei noin vain makseta yli 20 miljoonaa euroa epämääräisistä tehtävistä.

Jorma Wiitakorpi, toimitusjohtaja -18.8.2008, Patria: ”Meidän kirjanpidossa löytyvät kaikki maksut mitä me on maksettu, kenelle me on maksettu ja kuinka paljon, ja kaikki ne ovat tehtyjen sopimusten mukaisia, nää sopimukset jotka olen nähnyt tähän Slovenia-projektiin liittyen ja meidän lakimiesten mukaan, ne on täysin laillisia sopimuksia, eikä niissä sopimuksissa pitäisi olla mitään ongelmaa.”


SPEAK: Wiitakorpi pitää kiinni siitä, että häntä ei epäillä rikoksesta. KRP on ilmoittanut, että häntä epäillään rikoksesta.


Grafiikka9: Patria Riedl, Wien 14 MEUR – Rudolf Leban, Ljubljana 5MEUR Jure Cekuta 2,8 MEUR – Walter Wolf 8,3 MEUR


SPEAK: Miksi tämä organisaatio luotiin? Kenelle piti maksaa?

Slovenian Puolustusministeriössä on vastaanottajien joukossa Dragan Bavcar ja moni muu. Listassa on monta kymmentä nimeä.

Slovenian pääministeri on mainittu monta kertaa.


Grafiikka: J

Patrian papereissa on eräs henkilö. J. Walter Wolfin tehtävä on toimittaa rahat J:lle. J on Janez Jansa. Slovenian pääministeri. Toimi EU puheenjohtajajana kesäkuun loppuun asti. Myös pääministerin puolue on yksi vastaanottajista


Suomen valtion omistama Patria maksoi siis lahjuksia Slovenian pääministerille.


(Musiikkia, kuva AMV:stä, loppuplanssi:)


Pääministeri Janez Jansan kanslia kommentoi MOT:n esittämiä tietoja maanantaina seuraavasti:

"Arvoisa Herra Berglund,


Pääministerin kanslia ei kommentoi ohjelmassa esitettyjä tietoja, koska me emme ole vielä voineet tutustua asiakirjoihin.


Ystävällisin terveisin,


Pääministerin kanslia"LOPPU

P.S. Ohjelman valmistumisen jälkeen pääministeri Jansan kansliasta tuli toinenkin sähköposti:

"Arvoisa herra Berglund,


sen lisäksi, mitä aiemmin vastasimme, pääministerin kanslia haluaa täsmentää seuraavasti:


Sähköpostissanne mainitut syytökset ovat täysin perättömiä ja absurdeja. Pääministeri Janez Jansa ei ole koskaan tavannut ketään mainitusta yhtiöstä. Slovenian hallitus ei ole suoraan eikä epäsuorasti osallistunut valintaprosessiin kansainvälisen tarjouskilpailun käynnistymisen jälkeen. Pääministerin kanslian mielestä syytökset liittyvät vaaleja edeltävään ajankohtaan Sloveniassa, jossa pidetään parlamenttivaalit 21. syyskuuta.


Parhain terveisin,


Pääministerin kanslia

Slovenian tasavalta"