Hyppää pääsisältöön

Varpuslinnut 3/8

Yksi yleisempiä lintujamme on laulurastas, se pesii koko maassa ja sen laulu on monelle tuttua melodista viserrystä. Kuuntele laulurastaan lisäksi kuusitiaista, lapinsirkkua, lapinuunilintua, luhtakerttusta, metsäkirvistä, mustaleppälintua, mustavarista, naakkaa ja niittykirvistä.

Kuusitiainen viihtyy havumetsissä. Sen laulu on voimakasta ja kirkasta, ja usein se laulaa pitkinä sarjoina.

Lapinsirkku on Euraasian ja Pohjois-Amerikan runsaslukuisempia tundralintuja. Suomessa se viihtyy Tunturi-Lapin palsasoilla. Peloton Lapinsirkku laulaa heleästi ja ääntelee vilkkaasti.

Lapinuunilintu pesii jokien- ja puronvarsien koivikoissa sekä tuntureiden koivikkorinteillä. Sen laulu kuulostaa hakkaavan toistavalta säkeeltä.

Lauluratas viihtyy kuusivaltaisissa havu- ja sekametsissä. Se laulaa aamu- ja iltahämärissä melodista ja monimuotoista laulua, joka voi kuulua satojen metrien päähän.

Luhtakerttusta pesii rehevillä, puoliavoimilla niityillä, jokien ja järvien pensaikkoisilla rannoilla. Öisin erittäin kiihkeästi, nopearytmisesti ja pulppuilevasti laulava luhtakerttunen on helppo tunnistaa.

Metsäkirvinen pesii havumetsäalueella mäntyvaltaisissa metsissä. Sen ääni kuulostaa surahdukselta.

Mustaleppälintu pesii nykyisin rakennustyömailla, satamissa ja teollisuusalueilla. Koiraan voi kuulla laulavan kesäöisin.

Mustavaris viihtyy viljelysseutujen metsiköissä, männyissä ja lehtipuissa.

Naakan tapaa parhaiten asutuilla alueilla. Se pesii mieluiten kivitalojen savupiippuihin ja kivikirkkojen ullakoille. Naakan tunnistaa kajattavasta äänestä.

Niittykirvinen viihtyy avosoilla, laitumilla, pelloilla, rantaniityillä, tuntureilla ja nummilla. Sen laulu on korkeiden nopeiden äänten muodostama, muutaman sekunnin kestävä, loppua kohden laskeva äänisarja.

Tekstit: Outi Heinonen