Hyppää pääsisältöön

Eveliina ja Kaksoset: Mörri Möykky

Eveliina Pokela ja Kaksoset tekivät 1960-luvulla tunnetuksi rakastettavan Mörri Möykky -peikon. Marjatta Pokelan lastenlaulusta tuli kestosuosikki.

Vuonna 1954 syntynyt Eveliina (nyk. Eeva-Leena) Pokela aloitti julkiset esiintymiset vanhempiensa Marjatta ja Martti Pokelan kanssa.

Hänen ensimmäinen levytyksensä oli vuonna 1963 ilmestynyt single, jolla olivat kappaleet Lörpötys ja Kuvakirja alppimaasta.

Eeva-Leena Pokela toimi myöhemmin laulajana, lauluntekijänä ja näyttelijänä. Hän on suunnitellut ja vetänyt monia musiikkiaiheisia tv-ohjelmia, kuten Virtasesta Vivaldiksi, Sormileikit, Pikku Kakkosen laulukirja ja Viserrä viittoen.

Eveliina ja Kaksoset levyttivät Mörri Möykyn vuonna 1965. Vuonna 1979 Eeva-Leena Pokela (tuolloin Eeva-Leena Sariola) teki laulusta uuden levytyksen Liisa Lääverin kanssa.

Laulun muista tulkinnoista kuuluisin lienee Popedan vuonna 1980 levyttämä versio.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto