Hyppää pääsisältöön

Eveliina ja Kaksoset: Mörri Möykky

Eveliina Pokela ja Kaksoset tekivät 1960-luvulla tunnetuksi rakastettavan Mörri Möykky -peikon. Marjatta Pokelan lastenlaulusta tuli kestosuosikki.

Vuonna 1954 syntynyt Eveliina (nyk. Eeva-Leena) Pokela aloitti julkiset esiintymiset vanhempiensa Marjatta ja Martti Pokelan kanssa.

Hänen ensimmäinen levytyksensä oli vuonna 1963 ilmestynyt single, jolla olivat kappaleet Lörpötys ja Kuvakirja alppimaasta.

Eeva-Leena Pokela toimi myöhemmin laulajana, lauluntekijänä ja näyttelijänä. Hän on suunnitellut ja vetänyt monia musiikkiaiheisia tv-ohjelmia, kuten Virtasesta Vivaldiksi, Sormileikit, Pikku Kakkosen laulukirja ja Viserrä viittoen.

Eveliina ja Kaksoset levyttivät Mörri Möykyn vuonna 1965. Vuonna 1979 Eeva-Leena Pokela (tuolloin Eeva-Leena Sariola) teki laulusta uuden levytyksen Liisa Lääverin kanssa.

Laulun muista tulkinnoista kuuluisin lienee Popedan vuonna 1980 levyttämä versio.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto