Kommunistipomo Arvo Tuominen kieltäytyi pääministerin paikasta talvisodan aikaisessa Otto Wille Kuusisen "kansanhallituksessa". Hän muistelee hanketta vuonna 1970.
Tietolaatikko
Otto Wilhelm Kuusinen syntyi Laukaalla 4.10.1881 ja kuoli Moskovassa 17.5.1964. Hän toimi ennen Suomen sisällissotaa sos.dem.puolueen puheenjohtajana. Siirryttyään Neuvosto-Venäjälle hän toimi pitkään Suomen kommunistisen puolueen johdossa ja nousi myös Kominternin ja Neuvostoliiton kommunistisen puolueen johtoelimiin.
Talvisodan aikana Neuvostoliitto kokosi suomalaisista kommunistiemigranteista Terijoelle nk. kansanhallituksen. Sen johtoon asetettiin Otto Wille Kuusinen.
Hallituksen tehtävänä oli yhteistyössä puna-armeijan kanssa vapauttaa Suomi ”mannerheimilais-tannerilaisen klikin” vahingollisesta vallasta. Hankkeen vaikutus oli kuitenkin päinvastainen kuin oli tarkoitettu.
Terijoen hallitus sekä Stalinin ja Hitlerin liitto käänsivät myös monet kotimaiset kommunistit Neuvostoliiton politiikkaa vastaan.
Heistä yksi oli kommunistipuolueen silloinen pääsihteeri, Tukholmassa oleskellut Arvo Tuominen, joka kieltäytyi hallituksen johtopaikasta vastoin Stalinin määräystä.
Tuomisen haastattelussa tarkastellaan suomalaisemigranttien muutakin vaikutusta Neuvostoliiton Suomen-politiikkaan.
Teksti: Jukka Lindfors