Hyppää pääsisältöön

Aikuistyypin diabetes - ehkäisy ja hoito

Suomalaistutkijat osoittivat ensimmäisinä maailmassa, että elämäntavat vaikuttavat merkittävästi aikuistyypin diabeteksen puhkeamiseen. Aikuistyypin diabetesta voi ehkäistä syömällä terveellisesti, välttämällä ylipainoa, harrastamalla liikuntaa ja pysymällä savuttomana.

Aikuistyypin eli tyypin 2 diabeetikoita on Suomessa noin 250000. Arvellaan, että diagnosoimattomia tapauksia on noin 200000. (2008)

Jos kehitys jatkuu samansuuntaisena, arvioidaan aikuistyypin diabeteksen lisääntyvän 70 prosentilla vuoteen 2010 mennessä.

Aikuistyypin diabetes puhkeaa yleensä yli 40-vuotiaana. Sairauden aiheuttaa joko insuliinin vaikutuksen heikentyminen, insuliinierityksen häiriintyminen tai molemmat.

Hoidon kulmakiviä ovat elämäntapamuutokset ja lääkehoito.

Ruokavalion tulisi olla vähäsokerista, vähärasvaista ja kuitupitoista.

Liikunta vaikuttaa suotuisasti verensokeriin ja verenpaineeseen sekä veren rasva-arvoihin.

Lievemmissä tapauksissa elämäntapamuutoksilla voi parantua alkavasta tyypin 2 diabeteksesta, mutta geeneissä alttius kuitenkin säilyy.

Jos elämäntapamuutokset eivät tuo toivottuja tuloksi, aloitetaan lääkehoito. Verensokeria hoidetaan joko insuliinilla, tableteilla tai molemmilla. Samalla hoidetaan valtimotaudin riskitekijöitä: veren hyytymistaipumusta asetyylisalisyylihapolla, verenpainetta verenpainelääkkeillä, veren rasva-arvoja rasvalääkkeillä.

Hoitamattomana liian korkea verensokeri aiheuttaa haitallisia muutoksia valtimoihin ja pieniin verisuoniin. Vaurioita ilmenee eniten silmänpohjissa ja munuaisissa, jonka seurauksena näkökyky ja munuaisten toiminta voi heikentyä. Riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on 2-4 -kertainen muihin verrattuna. Tupakointi altistaa entisestään jalkojen verenkiertohäiriöille ja sepelvaltimotaudille.

Elävän arkiston koosteessa aikuistyypin eli tyypin 2 diabeteksesta sekä sen ehkäisystä ja hoidosta kertovat asiantuntijat.

Teksti: Outi Heinonen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto