Hyppää pääsisältöön

Aikuistyypin diabetes - ehkäisy ja hoito

Suomalaistutkijat osoittivat ensimmäisinä maailmassa, että elämäntavat vaikuttavat merkittävästi aikuistyypin diabeteksen puhkeamiseen. Aikuistyypin diabetesta voi ehkäistä syömällä terveellisesti, välttämällä ylipainoa, harrastamalla liikuntaa ja pysymällä savuttomana.

Aikuistyypin eli tyypin 2 diabeetikoita on Suomessa noin 250000. Arvellaan, että diagnosoimattomia tapauksia on noin 200000. (2008)

Jos kehitys jatkuu samansuuntaisena, arvioidaan aikuistyypin diabeteksen lisääntyvän 70 prosentilla vuoteen 2010 mennessä.

Aikuistyypin diabetes puhkeaa yleensä yli 40-vuotiaana. Sairauden aiheuttaa joko insuliinin vaikutuksen heikentyminen, insuliinierityksen häiriintyminen tai molemmat.

Hoidon kulmakiviä ovat elämäntapamuutokset ja lääkehoito.

Ruokavalion tulisi olla vähäsokerista, vähärasvaista ja kuitupitoista.

Liikunta vaikuttaa suotuisasti verensokeriin ja verenpaineeseen sekä veren rasva-arvoihin.

Lievemmissä tapauksissa elämäntapamuutoksilla voi parantua alkavasta tyypin 2 diabeteksesta, mutta geeneissä alttius kuitenkin säilyy.

Jos elämäntapamuutokset eivät tuo toivottuja tuloksi, aloitetaan lääkehoito. Verensokeria hoidetaan joko insuliinilla, tableteilla tai molemmilla. Samalla hoidetaan valtimotaudin riskitekijöitä: veren hyytymistaipumusta asetyylisalisyylihapolla, verenpainetta verenpainelääkkeillä, veren rasva-arvoja rasvalääkkeillä.

Hoitamattomana liian korkea verensokeri aiheuttaa haitallisia muutoksia valtimoihin ja pieniin verisuoniin. Vaurioita ilmenee eniten silmänpohjissa ja munuaisissa, jonka seurauksena näkökyky ja munuaisten toiminta voi heikentyä. Riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on 2-4 -kertainen muihin verrattuna. Tupakointi altistaa entisestään jalkojen verenkiertohäiriöille ja sepelvaltimotaudille.

Elävän arkiston koosteessa aikuistyypin eli tyypin 2 diabeteksesta sekä sen ehkäisystä ja hoidosta kertovat asiantuntijat.

Teksti: Outi Heinonen