
Kaupan tyynyhyllyn äärellä silmät leviävät. Tyynyjen pakkauksissa ja hyllynreunoissa mainostetaan toinen toistaan eksoottisempia pehmusteita. Mitä ihmettä tyynyjen sisällä on, kun täytteen nimi on pallokuitu, Dunella, Fossflakes tai Formax-älypehmuste?
Finlayson myy palloja ja onteloita
Ensimmäiseksi kysymys täytyy esittää Suomen suurimmalle tyynyjen valmistajalle eli Finlaysonille. Finlayson tekee Familon-tuotemerkillä tyynyjä Kankaanpäässä ja Heinolassa.
Leikkaamme halki pakkausten mukaan pallokuitua ja ontelokuitua sisältävät tyynyt.
- Pallokuitu on polyesteriä, samoin ontelokuitu, paljastaa mallistopäällikkö
Mailis Linnola Finlaysonilta.
Polyester on öljystä valmistettu tekokuitu, tuttu monesta muustakin tuotteesta. Miksi valmistaja ei kerro asiakkaalle kuidun oikeaa nimeä?
- Olemme halunneet kertoa pikemminkin kuidun ominaisuuksista kuin varsinaisesta kuitusisällöstä. Meidän mielestämme pallokuitu kertoo asiakkaalle enemmän kuin polyester, selittää Linnola.

Valmistaja saa toki kertoa tuotteen ominaisuuksista niin paljon kuin haluaa. Pallokuitu ja ontelokuitu ovat yleisnimityksiä, jotka kertovat siitä, miten kuitu on muotoiltu. Kaikki tyynyt litistyvät käytössä, mutta tavalliseen polyesteriin verrattuna pallo- ja ontelokuitu palautuvat pesun jälkeen paremmin kuohkeiksi. Ainakin valmistajat näin väittävät.
Pelkkä tuotteen ominaisuuksien kuvailu ei kuitenkaan riitä. Tekstiilien merkintöjä säätelee EU-direktiivi; se määrää, että pakkauksissa, selosteissa ja esitteissä on kerrottava tekstiilin todellinen kuitusisältö.

Tieto tyynyn sisällöstä on tarpeellinen vaikkapa allergisille ihmisille. Polyesterin ei toki tiedetä allergisoineen ketään, mutta mistäpä asiakas voi tietää, ettei tyynyssä ole mitään vaarallista, jos sisältöä ei selvästi kerrota. Ja mukavahan se on kenen tahansa tietää, minkä päällä yönsä makaa!
Finlaysonin tuotteissa oikea kuitusisältö kerrotaan tyynyyn kiinnitetyssä pienessä pesulapussa. Tyynyjen pakkauksissa ja hyllynreunamerkinnöissä puhutaan kuitenkin vain ontelo- tai pallokuidusta. Ostotilanteessa tietoa joutuu siis vähintäänkin etsimään.
Älykäs tyyny?
Finlaysonin tuote on myös tyyny, joka sisältää valmistajan mukaan Formax-älypehmustetta.
- Älypehmuste on lämpöön ja painoon reagoivaa polyuretaania eli vaahtomuovia, kertoo mallistopäälikkö Linnola.
Formax-tyynyssä ei missään kohdin kerrota sen oikeaa sisältöä, käytössä on vain valmistajan keksimä nimi. Mutta eipä ole pakkokaan kertoa: EU-direktiivi ei koske vaahtomuovista tehtyjä tyynyjä.

EU:ssa hyväksytyissä määräyksissä puhutaan vain tekstiilikuiduista. Vaahtomuovi ei ole kuitua, vaan vaahtoa, joten tekstiiliasetus ei koske sitä. Vaahtomuovityynyjä varten ei myöskään ole mitään omaa erikoislakiaan.
Asiakkaan kannalta pykälät johtavat käsittämättömään tilanteeseen: hyllyllä on vierekkäin kaksi tyynyä, joista toisessa täytyy kertoa oikea sisältö, toisessa ei.
Delux luottaa hienostuneisuuteen
Turkulainen Delux on keksinyt tyynyjensä sisällölle kauniilta kuulostavat nimet. Viron tehtailla valmistetaan tyynyjä, joiden sisältönä on Dunellaa, Amicoria ja Tenceliä.
- Dunella on polyeteeniä, Amicor polyakryyliä ja Tencel selluloosapohjainen kuitu. Sen virallinen nimi on lyosel, selvittää toimitusjohtaja
Göran Sjöholm.
Syy itse keksittyjen nimien käyttöön on selvä.
- Me haluamme erottautua kilpailijoista. Ihmiset muistavat, että tämä on se paras kuitu, sanoo toimitusjohtaja.

Markkinointikikka lienee tehokas: ihmiset varmasti muistavat paremmin ja myös maksavatkin mieluummin ”Dunellasta” kuin jostakin tylsästä tekokuidusta. Näissä tyynyissä on kuitenkin täytteenä tekstiilikuituja, joten itse keksityt nimet eivät lain mukaan riitä.
Jysk ja fossflakes
Jysk on maahantuoja, joka tuo tyynyjä Suomeen useammastakin eri maasta. Valikoiman kalleimmasta päästä on tyyny, jonka sisällä on täytteenä fossflakesia. Mitä ihmettä se on?
- Fossflakes on polyeteeniä, joka on muovin johdannainen, selittää myynti- ja markkinointipäällikkö
Satu von Sybel.
Miksi tätä totuutta ei siis kerrota tyynyssä?
- Tässä on sattunut valmistajalle virhe. Vaadimme kyllä valmistajilta, että tuotetiedot ovat täydelliset. Meidänkin – siis maahantuojan - olisi pitänyt tämä huomata, von Sybel katuu.
Vahinko tai ei, tietoja puuttuu myös monista muista Jyskin myymälöissä myytävistä tyynymalleista.
Tempurilla tyynykin on liikesalaisuus
Tempur-tyynyt tuodaan Suomeen Tanskasta. Niiden täytteeksi pakkauksen tekstissä kerrotaan ”tempur-materiaali.” Muuta tietoa ei anneta.
- Tempur-materiali kuuluu polyuretaanien kategoriaan, myynti- ja markkinointipäällikkö
Pasi Koistinen paljastaa.
- Mutta tarkempi koostumus on liikesalaisuus, jota emme paljasta, hän jatkaa.

Salaisuuden verho raottui siis kuitenkin sen verran, että tyynyn täytteeksi paljastui polyuretaani eli tutummin vaahtomuovi. Mutta kun sitä ei tekstiilidirektiivit koske, sisällön paljastaminen jää valmistajan hyväntahtoisuuden varaan.
Merkintöjä selvennetään

Sekä Finlayson, Delux että Jysk lupaavat parantaa merkintöjä. Kunhan vanhat varastot kaupoista tyhjenevät, uusiin tuotteisiin ja niiden pakkauksiin painetaan myös oikeat kuitunimet. Muutoksen pitäisi tapahtua tämän syksyn aikana. Finlayson lupaa uusia myös vaahtomuovityynynsä merkinnät, vaikka laki ei sitä edellytäkään.
Vain Tempurilla pitäydytään vanhassa.
- Toistaiseksi tempur-materiaali jää pakkausten tekstiin. Tiedon sisällöstä voi saada myyjältä tai soittamalla maahantuojalle, sanoo myynti- ja markkinointipäällikkö Pasi Koistinen.
Virpi Väisänen / TV1 Kuningaskuluttaja