Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pyöränpumpussa hinta ei takaa laatua

tuomaristo (copyright YLE/videokuvaa)Kunkun Kolme kovaa saivat kesäksi testattavakseen alle kymmenen euron hintaisia polkupyöränpumppuja. Kuukauden testauksen jälkeen pumpuista löytyi selkeitä eroja.

Vaikka voittaja pisteiden perusteella saatiinkin selville, kannattaa naispumppaajien huomioida, että voitto tuli miesten antamilla pisteillä.

Testiryhmään kuului kolme ahkeraa pyöräilijää. Helsinkiläisten Roger Sittnikowin, Jenni Merilän ja Artturi Krögerin mittareihin kertyy vuodessa tuhansia pyöräiltyjä kilometrejä. Kevyttä matkallekin mukana kulkevaa pumppua ovat jokainen kaivanneet joskus tien päällä.

Kaikissa testipumpuissa oli useampi erilainen venttiili

kilpailijat (copyright YLE/videokuvaa)Polkupyörissä käytetään nykyään pääsääntöisesti kolmea erilaista venttiilityyppiä. Testattavat pumput olivat kaikki sellaisia, että niillä on mahdollista saada ilmaa erilasiin renkaisiin. Testin pumput olivat Beto Ball Pump, Biltema pyöränpumppu, Micro Quicker Double Action Pump, SKS Infusion TT ja Zefal Jet T.

Testaajiemme mielestä on vain hyvä, että pumpuissa on suuttimet useammalle venttiilille. Pumppausteho ei siitä kärsi, mutta se asettaa kyllä vaatimuksia pakkausmerkinnöille ja käyttöohjeille. Kaikkien pumppujen kohdalla näin ei kuitenkaan ollut.

Käyttöohjeissa on puutteita

Käyttöohjeista kiitosta sai Zefal Jet T. Pakkauksessa oli kuvitetut ohjeet sekä pumpun käyttöön että huoltoon. Taustapahvi oli myös sopivan kokoinen pumppuun verrattuna. Huonoiten pakkauksensa osalta pärjäsi Bilteman pyöränpumppu. Isoon pahvitaustaan ei ole painettu mitään käyttöohjeita, vaikka kahden suuttimen pumppu vähän ohjeistusta kaipaisikin. Muissa pumpuissa oli testaajien mielestä ”sentään vähän yritystä” auttaa ostajaa tuotteen käytössä.

Halvimmat pumput pärjäsivät parhaiten

Mielipiteet pumpuista hajosivat melko lailla, mutta voittaja saatiin selville. Kärkeen päätyivät aika yllättäen testin halvimmat pumput.

voittaja (copyright YLE/videokuvaa)Voiton vei Beto Ball Pump. Täytyy kuitenkin huomata, että voitto tuli miestestaajien pisteillä: testimme ainoan naisen mielestä Beto oli pumppujen huonoimpia. Pisteiden hajonta aiheutui siitä, että Betolla pumppaaminen vaatii voimaa. Tämä pumppu nimittäin toimii kahteen suuntaan, eli se pumppaa sekä vedettäessä että työnnettäessä, jolloin pumppaaminen käy nopeasti hyvin raskaaksi. Miesten voimat siihen riittivät, joten Beto sai kärkipaikkansa. Pumpun eri venttiileiden pumppaamiseen tarvittavat vaihto-osat pysyvät kätevästi kiinni pumpussa myös silloin kun niitä ei käytetä. Tästä häviämisen mahdollisuuden minimoimisesta Beto sai kiitosta. Artturi kiitteli ekologisista syistä myös Beton pienintä pakkausta.

Toiseksi testissä tuli tasaisimmin kaikilta pisteitä kerännyt Biltema pyöränpumppu. Jennin mielestä pumpun kahvan materiaali tuntui heppoiselta, mutta hän piti silti helpompaan pumppausasentoon käännettävästä kahvasta ja tämä olikin naistestaajamme suosikkipumppu. Suuren miinuksen Biltema sai isosta pahvitaustastaan, joka ei testaajiemme mielestä oikein sovi nykyiseen ekologiseen tilanteeseen, vaan vaikuttaa silkalta materiaalin tuhlaukselta varsinkin kun pahviin ei ole painettu käyttöohjeita.

Micro Quicker Double Action Pump ja SKS Infusion TT jakavat pronssimitalin tasapistein. Micro Quickerin ongelma ovat irrallaan olevat vaihto-osat eri venttiilejä varten. Artturi epäili, etteivät ne enää löytyisi pakkauksen avaamisen jälkeen. Micro Quicker tuntui myös venttiiliin huonoiten istuvalta. Toisaalta muotoilun yksinkertaisuus ja käytön helppous puhuttelivat osaa testaajista.

SKS Infusion TT:n ongelma oli lonksuva teleskooppivarsi. Testaajat sanoivat sen aiheuttavan vain turhaa liikettä, kun puolet työntöliikkeestä ei pumppaa juurikaan ilmaa. Teleskooppipumpun epäiltiin myös katkeavan kovassa käytössä.

häviäjä (copyright YLE/videokuvaa)Pahnanpohjimmaiseksi jäi testin kallein pumppu eli Zefal Jet T. Miestestaajamme pitivät pumppua kömpelönä ja painavana, Jennin mielestä Zefal oli jopa paras - kunnes se hajosi. Hyvät käyttöohjeetkaan eivät nimittäin pelastaneet siltä, että jokainen testaajamme sai Zefalin hajoamaan kahteen osaan ihan peruskäytössä.

Testin lopputulos

Pumppu pisteet hinta jälleenmyyjä
1. Beto Ball Pump 3,3 p 5,90 e mm. Top Sport
2. Biltema 3,0 p 4,49 e Biltema
3. Micro Quicker 2,3 p 8,95 e Sokokset ja Prismat
3. SKS Infusion TT 2,3 p 9,00 e mm. pyöräilyn erikoisliikkeet
4. Zefal Jet T 1,3 p 9,90 e Claes Olsson

Annamari Eskola / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.