Hyppää pääsisältöön

Haussa hyvä valtuutettu

Tutkimuksen mukaan ihannevaltuutettu on korkeasti koulutettu, yhteistyökykyinen, esiintymiskelpoinen ja puhdasmaineinen henkilö, joka vastustaa kaikenmoista rötöstelyä. Mutta löytyykö sellaisia kuntavaalien ehdokaslistoista?

Ehdokkaaksi havittelevan on ensin saatava taakseen riittävästi kannatusta.

Esimerkkimme on vuodelta 1960: ehdokas Matti Melkosen asiamies on saapunut nimenkeruuseen yksityiskotiin.

Liki 30 vuotta myöhemmin Helsingin valtuutossa jännitetään illan vaalitulosta. Ehdokas Hantta Krauselta kysytään, pyrkiikö hän valtuuston häiriköksi.

Suomalaisten perinteisesti laimea äänestysinto kunnallisvaaleissa puhuttaa myös tuolloin. Miksi vaalit eivät kiinnosta?"Äänestämättä jättäminenkin on kannanotto. Jos on tyytyväinen vallitseviin oloihin niin ei tarvitse äänestää vaan jättää päättämisen muille", sanoo Jörn Donner.

Vuoden 1996 vaalien alla tuhannelta suomalaiselta kysyttiin, mitä he kunnanvaltuutetultaan odottavat.


Tärkeimmiksi ominaisuuksiksi nousivat yhteistyö- ja sovittelukyky sekä luotettavuus. Asiakysymyksistä pinnalla olivat työllisyys, ympäristöasiat sekä sosiaalisen tasa-arvon edistäminen.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto