Hyppää pääsisältöön

Kainuun maakuntavaalikokeilu

Vuonna 2004 järjestettiin Kainuussa kuntavaalien yhteydessä maan ensimmäiset maakuntavaalit. Vaikka kokeilu herätti kiinnostusta, jäi osallistuminen vaaleissa vaatimattomaksi. Myös tuloslaskenta takkusi.

Kuntakohtaisten valtuutettujen lisäksi kainuulaiset äänestivät siis edustajistaan koko maakunnan käsittävään valtuustoon.

Taustalla ovat muuttotappiosta ja työttömyydestä kärsivän alueen rahahuolet. Vaalien alla kainuulaisia puhutti etenkin kunnallisten palvelujen yksityistäminen.

Uusi maakuntavaltuusto kiinnosti mutta myös arvelutti, sillä yli puolet kunnan tehtävistä siirtyi uuden valtuuston tehtäväksi.

Vaaleista saadun kokemuksen perusteella vaalijärjestelmäään tehtiin muutoksia.

Keskeinen muutos oli, että kuntakohtaista maakuntavaltuustopaikoista luovuttiin, jolloin koko maakunta toimii yhtenä vaalipiirinä samalla tavoin kuin vaalipiirit eduskuntavaaleissa.

Kokeilu kestää kaksi vaalikautta eli kainuulaiset valitsevat itselleen valtuuston myös tulevissa kuntavaaleissa. Toistaiseksi Kainuun malli ei ole saanut seuraajia muista maakunnista.

Teksti: Petra Himberg

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto