Hyppää pääsisältöön

Kainuun maakuntavaalikokeilu

Vuonna 2004 järjestettiin Kainuussa kuntavaalien yhteydessä maan ensimmäiset maakuntavaalit. Vaikka kokeilu herätti kiinnostusta, jäi osallistuminen vaaleissa vaatimattomaksi. Myös tuloslaskenta takkusi.

Kuntakohtaisten valtuutettujen lisäksi kainuulaiset äänestivät siis edustajistaan koko maakunnan käsittävään valtuustoon.

Taustalla ovat muuttotappiosta ja työttömyydestä kärsivän alueen rahahuolet. Vaalien alla kainuulaisia puhutti etenkin kunnallisten palvelujen yksityistäminen.

Uusi maakuntavaltuusto kiinnosti mutta myös arvelutti, sillä yli puolet kunnan tehtävistä siirtyi uuden valtuuston tehtäväksi.

Vaaleista saadun kokemuksen perusteella vaalijärjestelmäään tehtiin muutoksia.

Keskeinen muutos oli, että kuntakohtaista maakuntavaltuustopaikoista luovuttiin, jolloin koko maakunta toimii yhtenä vaalipiirinä samalla tavoin kuin vaalipiirit eduskuntavaaleissa.

Kokeilu kestää kaksi vaalikautta eli kainuulaiset valitsevat itselleen valtuuston myös tulevissa kuntavaaleissa. Toistaiseksi Kainuun malli ei ole saanut seuraajia muista maakunnista.

Teksti: Petra Himberg

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto