Hyppää pääsisältöön

"Olemme siirtyneet reaalilaskentaan..."

Kuntavaalien tulokset on perinteisesti välittänyt Ylen tulosstudio. Tekniikka kehittyy ja miehet vanhenevat, mutta vaalistudion perusilme on pysynyt samana.

Otteistamme ensimmäinen on vuodelta 1972. Tuolloin ääntenlaskennan valtakunnallinen tilanne saatiin jo tietokoneelle, mutta kuntakohtaiset äänet näytettiin käsin kirjoitettuina.

Myös valtuustojen lopulliset paikkajaot näytettiin hieman nykyisestä poikkeavalla tavalla. Esimerkkinä näemme Helsingin valtuuston uuden kokoonpanon.

Tulosillat venyivät pitkälle aamuyöhön, ja toimittajien väsymys oli silmiinpistävää. Myöhemmiltä vuosilta tuttu politiikantutkija jaksoi kuitenkin uutterasti analysoida tuoreita tuloksia.

Vuonna 1996 vaalivalvojaiset siirtyivät Ylen Isoon Pajaan. Tulokset kuitenkin kerrottiin edelleen studiosta Tarmo Ropposen johdolla. Ropposen tavaramerkiksi nousivat keltainen lyikykynä sekä vaali-illan loppumetrien juontaminen paitahihasillaan.

Ropponen jäi sittemmin eläkkeelle, mutta tekijäjoukosta moni konkari oli mukana myös lokakuun 2008 vaaleissa. Tällä kertaa puvuntakit pysyivät tulosstudiolaisten päällä loppuun asti.

Keskustele