Hyppää pääsisältöön

Brita Koivunen: Miksi miksi niin

Brita Koivusen esittämässä lastenlaulussa "Miksi miksi niin" kasvattaja joutuu kiperien kysymysten eteen. Miksei nenää voi panna taskuun?

Tietolaatikko

Miksi miksi niin (Why Oh Why). Säv. ja san. Woody Guthrie, sov. Jaakko Salo, suom. san. tuntematon.

Amerikkalainen folklaulaja Woody Guthrie tunnetaan ennen kaikkea Oklahoman tomumyrskypakolaisia käsittelevistä lauluistaan.

Häntä arvostetaan myös lukuisten klassikoiksi muodostuneiden lastenlaulujen tekijänä. Oman jälkikasvun innoittamia lauluja julkaistiin 1940-luvulla albumeilla Songs to Grow On For Mother and Child ja Work Songs To Grow On.

Guthrien kappaleessa Miksi miksi niin (Why Oh Why) parasta kyselykauttaan elävä lapsi tenttaa isää/äitiä maailman suurista arvoituksista: miksei pilvistä sada limsaa ja mikseivät porsaat käy koulua?

Kappaleen suomentajasta ei ohjelmatiedoissa ole mainintaa. Viktor Klimenko ja Laila Kinnunen nähdään esityksen mykissä sivurooleissa.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto