Hyppää pääsisältöön

Totuus Patriasta

Patria
Patria Kuva: Yle, Mot patria

Suomen ja Slovenian viranomaiset ovat keväästä asti tutkineet Patrian panssariajoneuvojen kauppaan liittyneitä lahjusepäilyjä. MOT penkoi lähteitä molemmissa maissa ja sai tietoa siitä, mitä maksettiin, miksi maksettiin, kuka maksoi ja kenelle.

Ohjelma kertoo, että Suomen valtion omistama yhtiö osaa käyttää kansainvälisen asekaupan hämäriä tapoja, vaikka julkisesti väitetään jotain ihan muuta.

Taiteilija Jure Cekuta
Jure Cekuta, taiteilija, yksi Patrian käyttämistä agenteista. Taiteilija Jure Cekuta Kuva: Yle, Mot jure cekuta

MOT:n tietojen mukaan lahjusrahaa on ohjattu Slovenian poliittiselle johdolle ja AMV-panssarikaupassa mukana olleille puolustusministeriön korkeille virkamiehille. Sloveniassa hallitus lakkautti lahjusjutun parlamentaarisen tutkinaan - MOT kertoo, että tutkimus kävi liian kuumaksi Slovenian pääministerille ja hänen johtamalleen Slovenian demokraattiselle puolueelle. Myös Slovenian poliisin tutkimukset ovat käytännössä keskeytyksissä.

Euroopan neuvoston korruption vastaisen komitean GRECO:n puheenjohtaja, slovenialainen Drago Kos on puolestaan johtanut omia tutkimuksiaan, joiden mukaan Patrian korruption jäljet ulottuvat Slovenian vallankäytön ylimpiin kerroksiin. Kos ei voi tutkimusten tässä vaiheessa mainita nimiä. Mutta MOT voi.

Oikaisu MOT:n jaksoon "Totuus Patriasta"

Ohjelmassa haastateltu Bojan Potocnik esiteltiin ohjelmassa Slovenian poliisin entiseksi päälliköksi ja Slovenian presidentin neuvonantajaksi. Olemme tänään saaneet Slovenian presidentin kansliasta tiedon, että Potocnikin tehtävä presidentin neuvonantajana päättyi 8. elokuuta 2008. MOT:n haastattelu tehtiin 12. elokuuta 2008, joten tieto tästä tehtävästä oli vanhentunut. Pahoittelemme virhettä.

Correction to MOT: The Truth About Patria

One of the interviewees in the program, Dr. Bojan Potocnik, has been the acting director of the Slovenian police under the present government, in 2005. In the program, we presented Dr. Potocnik also as an advisor to the President of Slovenia. Today the Office of the Slovenian President has kindly informed that, Mr. Potocnik's period as an advisor was from December 23rd, 2007 to August 8th, 2008. The interview with Dr. Potocnik was made on Tuesday August 12th, 2008, so the information about his assignment with the president was out of date. MOT regrets the error.

Haastateltavat

 • Ari Laaksonen, majuri
 • Ari Talvenheimo, johtaja, uudet tuotteet, Patria
 • Bojan Potocnik, ent. poliisijohtaja, Slovenia
 • Drago Kos, puheenjohtaja, korruptionvastainen komitea, GRECO, Slovenia
 • Heikki Hulkkonen, AMV-johtaja - 1.7.2008, Patria
 • Jorma Wiitakorpi, toimitusjohtaja - 18.8.2008
 • Jure Cekuta, taiteilija, Slovenia
 • Karl Erjavec, puolustusministeri, Slovenia
 • Milan Cvikl, kansanedustaja, Slovenia
 • Milan Svejger, toimitusjohtaja, Sistemska Technika, Slovenia
 • Rudolf Leban, toimitusjohtaja, Leban&Leban, Slovenia
 • Timo Louhe, tehtaanjohtaja, Patria, Slovenia