Hyppää pääsisältöön

Vain muutaman huijarin tähden aloitti maalaiskomedioiden sarjan

Kuva ohjelmasta Vain muutaman huijarin tähden
Kuva ohjelmasta Vain muutaman huijarin tähden Kuva: Harri Halonen / Yle Vain muutaman huijarin tähden

Yleisradion maalaiskomedioista ensimmäisenä nähtiin Vain muutaman huijarin tähden -sarja, joka esitettiin vuonna 1998 TV2:ssa. Sarjan oli käsikirjoittanut Heikki Luoma ja sen ohjasi Jukka Mäkinen. Miljoonayleisön televisioon keränneestä sarjasta tehtiin myös kesäteatterisovitus.

Sarja on katsottavissa heinäkuuhun 2019 asti Yle Areenassa.

Sarjan ensimmäisessä osassa Kuusniemen uusi kirkkoherra Matias Pohto ottaa kyytiinsä liftaritytön, joka on myös matkalla Kuusniemelle, kuvitteeliselle hämäläiselle pikkupaikkakunnalle. Kummallakin oli alkamassa työ uudella paikkakunnalla. Liftarityttö oli Suvi Aaltonen, kunnan uusi kulttuurisihteeri. Niin pappilassa kuin kunnan toiminnassa ylipäätään asiat on tavattu tehdä tietyllä tavalla eikä muutoksiin suhtauduta suopeasti.

Kunnassa vaikuttavat monet voimakkaat persoonat, joista yksi on kauppias Hillevi Jortikka, seurakuntaneuvoston puheenjohtaja. Hän on saanut väärinkäsityksen vuoksi huonon kuvan uudesta poikamiespapista.


Paikkakunnan mahtimiehiin kuuluvat valtuuston puheenjohtaja Urmas Hakkarainen ja kunnanjohtaja Ahti Kiiski. Heillä on suuria suunnitelmia uudesta kuntakeskuksesta Urmaankalliosta, jonka pääurakoitsija olisi Hakkaraisen oma yritys. Uusi kuntakeskus rakennettaisiin aivan kirkon viereen. Rakennustontin suhteen on kuitenkin ongelmia.

Huoltamoyrittäjä P. A. Turpeinen yritetään houkutella mukaan Urmaanlinnan rakentamiseen lupaamalla ravintolatilat rouva Viola Turpeiselle.

Keskeisiin hahmoihin kuuluu myös kanttori Piiparinen, tuo oiva hanuristi, jonka henkilökohtainen ongelma aiheuttaa aika ajoin ongelmia myös muille. Piiparinen on kuitenkin kultturelli henkilö, jolle musiikki ja sen säveltäminen ovat kaikki kaikessa.

Näennäisesti Kuusniemellä asiat ovat hyvin. Mutta pinnan alla kuohuu ja vanhat kaunat nostavat aika ajoin päätään.

Muut Maalaiskomedia-sarjan kokonaisuudet ovat Mooseksen perintö, Peräkamaripojat ja Turvetta ja timantteja.

Kommentit