Hyppää pääsisältöön

Aita on elokuva idyllisestä perhe-elämästä, jonka rauhan sotkee hallitsematon intohimo

Kun keskelle perheidylliä tupsahtaa nuori neito, kunnon perheenisä hullaantuu ja menettää harkintakykynsä. Paratiisiin luikertelee intohimon käärme. Tv-elokuva Aita nimettiin vuoden 2001 parhaaksi tv-elokuvaksi ja ohjaaja Matti Ijäs palkittiin työstään Venla-palkinnolla. Elokuvan on käsikirjoittanut Venla Mäkelä.

Kesäisessä merenrantakaupungissa asuu keskiluokkainen perhe. Laurin ja Anitan avioliitto rullaa tasaista uomaansa, joka äkkiseltään näyttää jopa idylliltä.

Mutta kaikki ei ole parisuhteessa kohdallaan. Kun perhepiiriin tulee nuori neito, Lauri-isä villiintyy teinitytön hehkusta ja heittäytyy intohimon vietäväksi.

Kun intohimon käärme on jo luikerrellut paratiisiin, ei Laurin kodin ympärille rakentama aita enää auta. Astioita särkyy ja kattiloita lentelee.

Otteita tv-elokuvasta:

- Aita on yksi minun hauskimmista elokuvista. Televisiossa se on esitetty vain yhden kerran. Elokuvassa on paljon nuoria näyttelijöitä, jotka nyt ovat isoja nimiä, kuten Olavi Uusivirta, Elena Leeve, Anna Paavilainen ja Laura Birn, sanoo ohjaaja Matti Ijäs vuonna 2017 tehdyssä haastattelussa.

Aita-elokuvan tekijät

Rooleissa:
Antti Virmavirta – Lauri, Late
Elena Leeve – Saija
Pirkko Hämäläinen – Lauri vaimo
Anna Paavilainen – Kati
Olavi Uusivirta – Timo, Katin poikaystävä
Janne Reinikainen - Tapsa
Tarja-Tuulikki Tarsala – Laurin äiti

Tuotantotiimi:
Yleisradio 2001
Käsikirjoitus: Venla Mäkelä
Ohjaus: Matti Ijäs
Tuotantopäällikkö: Asta Parikka
Säveltäjä: Jarmo Savolainen
Kuvaus: Pauli Sipiläinen
Leikkaus: Jorma Höri
Lavastus: Anu Maja

Kommentit