Hyppää pääsisältöön

Jonne Aaronin karu lapsuus

Negative-yhtyeestä tuttu Jonne Aaron kertoo veljiensä kanssa koskettavan tarinan vanhempien viinaongelmasta, nuorten poikien reaktioista ja lastenkodista.

Tommi, Liimataisen veljeksistä vanhin joutui huolehtimaan pikkuveljistä Jonnesta ja Villestä, jonka elämä oli suistumassa väärille raiteille. Ville ei piitannut koulusta, ja tupakka, alkoholi ja näpistely värittivät nuoren pojan elämää.

Perheen ongelmien pahennuttua Jonne ja Ville joutuivat lastenkotiin. Jonne kertoo ohjelmassa, että 12-vuotiaana saatu kitara tarjosi hyvän pakopaikan myllertävästä nuoren elämästä.

Risaisesta lapsuudesta ja nuoruudesta huolimatta kaikki kolme veljestä ovat tehneet merkittävän uran suomalaisessa musiikkibisneksessä.

Tunnetuin veljeksistä on Negative-yhtyeen keulahahmo Jonne Aaron. Ville on puolestaan mukana Flinch-yhtyeessä ja veljesparven vanhin Tommi rockmanageri.

Inhimillinen tekijä -ohjelman otsikkona on kuvaavasti Kolme muskettisoturia ja unelma rocktähteydestä. - Lastenkotilapsuus ei lannistanut, vaan kasvatti sinnikyyttä.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto