Hyppää pääsisältöön

Gabriel, tule takaisin

Mika Waltarin "sydämetön komedia" kertoo yritteliäästä hurmurista ja hänen kahdesta vanhapiikauhristaan 1940-luvun suomalaisessa pikkukaupungissa.

Tietolaatikko

Rooleissa: Kristiina - Seela Sella, Ulriika - Ritva Ahonen, Raili - Hannele Lauri, Gabriel - Antti Litja.
Gabriel Lindströmin roolihahmon esikuvana on 1940-luvulla vaikuttanut huijari Ruben Oskar Auervaara.
Näytelmä sai ensiesityksensä Tampereen teatterissa vuonna 1945. Vuonna 1951 Valentin Vaala ohjasi siihen perustuvan elokuvan, jonka nimiosaa näytteli Tarmo Manni.
Televisiosovituksia näytelmästä on tehty yhteensä kolme. Ensimmäisen ohjasi Ritva Arvelo vuonna 1961. Vuonna 1988 esitettiin DDR:n television ja YLEn yhteisproduktio, jonka ohjasi Hannu Kahakorpi.

Kristiina Anger ja hänen ankara Ulriika-siskonsa pitävät paperikauppaa. Ulriikan holhottavana on sukulaistyttö Raili, joka mielii pois ilottomasta ympäristöstä.

Kapteeniksi esittäytynyt Gabriel Lindström on kietonut Kristiinan Helsingin-matkalla pauloihinsa. Gabriel (arkisemmalta nimeltään Osku) saapuu Angerien vieraaksi ja kertoilee bisneshankkeistaan.

Mielevä miekkonen kertoo olevansa hyvissä varoissa, mutta käteistä ei ole ikävä kyllä sattunut mukaan. Kristiina ei kuitenkaan voi auttaa, sillä sisarusten rahavarat ovat Ulriikan hoidossa.

Niinpä rakastajan tunteet Kristiinaa kohtaan jäähtyvät, ja hän löytää intohimolleen uuden kohteen. "Uuven" eli Ulriikan puolustus murtuu hänen kokiessaan rakkauden huuman.

Raili näkee heti Gabrielin lävitse ja tekee hänen kanssaan liiton. Tytöllä on kuitenkin omat suunnitelmansa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit