Hyppää pääsisältöön

Uuno Kailaan Pallokentällä on runo erilaisuudesta ja ulkopuolisuudesta

Maalaus Uuno Kailaasta.
Maalaus Uuno Kailaasta. Kuva: Pressfoto/Yle Uuno Kailas

Uuno Kailaan Pallokentällä on runo erilaisuudesta ja ulkopuolisuudesta. Rampa poika seisoo pesäpallokentän laidalla katselemassa muiden ilonpitoa.

Uuno Kailas (1901-1933) oli Kerttu Saarenheimon sanoin "kärsivän ja sairaalloisen taiteilijan prototyyppi, jonka runoissa syyllisyys, ahdistus ja eettinen kilvoittelu sekoittuivat kiihkeään elämänpalvontaan."


Pallokentällä ilmestyi Kailaan neljännessä kokoelmassa Paljain jaloin vuonna 1928. Runo on myös sävelletty kahdesti. Kauko Röyhkän johtama 500 kg Lihaa teki siitä oman sovituksensa vuonna 1982, ja Vesa-Matti Loiri levytti Jukka Perkon sävellyksen vuonna 1995.

Näyttelijä Unto Salminen tulkitsi Pallokentällä-tekstin Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelmassa vuonna 1967.