Hyppää pääsisältöön

Uuno Kailas: Pallokentällä

Uuno Kailaan Pallokentällä on runo erilaisuudesta ja ulkopuolisuudesta. Rampa poika seisoo pesäpallokentän laidalla katselemassa muiden ilonpitoa.

Uuno Kailas (1901-1933) oli Kerttu Saarenheimon sanoin "kärsivän ja sairaalloisen taiteilijan prototyyppi, jonka runoissa syyllisyys, ahdistus ja eettinen kilvoittelu sekoittuivat kiihkeään elämänpalvontaan."

Pallokentällä ilmestyi Kailaan neljännessä kokoelmassa Paljain jaloin vuonna 1928.

Runo on myös sävelletty kahdesti. Kauko Röyhkän johtama 500 kg Lihaa teki siitä oman sovituksensa vuonna 1982, ja Vesa-Matti Loiri levytti Jukka Perkon sävellyksen vuonna 1995.

Näyttelijä Unto Salminen tulkitsi Pallokentällä-tekstin Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelmassa vuonna 1967.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto