Hyppää pääsisältöön

Eero Raittinen: Vanha holvikirkko

Eero Raittisen vuonna 1968 levyttämästä ruotsalaisesta iskelmästä tuli bluesmiehen kaikkien aikojen suurin hitti.

Tietolaatikko

Vanha holvikirkko (Mälarökyrka). Säv. ja san. Sven Lindahl, suom. san. Saukki.
Helsingin Sanomien kesällä 2008 järjestämässä äänestyksessä Vanha holvikirkko valittiin vuoden 1968 suosituimmaksi kotimaiseksi popkappaleeksi.

Alkuperäisen Mälarökyrka-laulun levytti ruotsalaisen Lee Kings -rockyhtyeen solisti Lenne Broberg.

Broberg teki kappaleesta myös ensimmäisen suomenkielisen version ennen Raittista. Molemmat suomenkieliset esitykset laulettiin Ruotsissa käytettyjen taustojen päälle.

Eero Raittisen levytyksestä tuli hänen ainoa ykköshittinsä. Se pysyi myös radion Lista-ohjelman kärjessä koko kesän 1968 ajan.

Raittinen ei ollut iskelmällisestä kappaleesta järin innoissaan eikä myöskään aina ole esittänyt sitä kovin mielellään.

Yleisön vaatimuksesta Holvikirkko on kuitenkin säilynyt Eeron - ja The Boysin - ohjelmistossa vuosikymmenestä toiseen. Vuonna 2002 Raittinen levytti kappaleesta uuden version.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto