Hyppää pääsisältöön

Eero Raittinen: Vanha holvikirkko

Eero Raittisen vuonna 1968 levyttämästä ruotsalaisesta iskelmästä tuli bluesmiehen kaikkien aikojen suurin hitti.

Tietolaatikko

Vanha holvikirkko (Mälarökyrka). Säv. ja san. Sven Lindahl, suom. san. Saukki.
Helsingin Sanomien kesällä 2008 järjestämässä äänestyksessä Vanha holvikirkko valittiin vuoden 1968 suosituimmaksi kotimaiseksi popkappaleeksi.

Alkuperäisen Mälarökyrka-laulun levytti ruotsalaisen Lee Kings -rockyhtyeen solisti Lenne Broberg.

Broberg teki kappaleesta myös ensimmäisen suomenkielisen version ennen Raittista. Molemmat suomenkieliset esitykset laulettiin Ruotsissa käytettyjen taustojen päälle.

Eero Raittisen levytyksestä tuli hänen ainoa ykköshittinsä. Se pysyi myös radion Lista-ohjelman kärjessä koko kesän 1968 ajan.

Raittinen ei ollut iskelmällisestä kappaleesta järin innoissaan eikä myöskään aina ole esittänyt sitä kovin mielellään.

Yleisön vaatimuksesta Holvikirkko on kuitenkin säilynyt Eeron - ja The Boysin - ohjelmistossa vuosikymmenestä toiseen. Vuonna 2002 Raittinen levytti kappaleesta uuden version.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto