Hyppää pääsisältöön

Eero Raittinen: Vanha holvikirkko

Eero Raittisen vuonna 1968 levyttämästä ruotsalaisesta iskelmästä tuli bluesmiehen kaikkien aikojen suurin hitti.

Tietolaatikko

Vanha holvikirkko (Mälarökyrka). Säv. ja san. Sven Lindahl, suom. san. Saukki.
Helsingin Sanomien kesällä 2008 järjestämässä äänestyksessä Vanha holvikirkko valittiin vuoden 1968 suosituimmaksi kotimaiseksi popkappaleeksi.

Alkuperäisen Mälarökyrka-laulun levytti ruotsalaisen Lee Kings -rockyhtyeen solisti Lenne Broberg.

Broberg teki kappaleesta myös ensimmäisen suomenkielisen version ennen Raittista. Molemmat suomenkieliset esitykset laulettiin Ruotsissa käytettyjen taustojen päälle.

Eero Raittisen levytyksestä tuli hänen ainoa ykköshittinsä. Se pysyi myös radion Lista-ohjelman kärjessä koko kesän 1968 ajan.

Raittinen ei ollut iskelmällisestä kappaleesta järin innoissaan eikä myöskään aina ole esittänyt sitä kovin mielellään.

Yleisön vaatimuksesta Holvikirkko on kuitenkin säilynyt Eeron - ja The Boysin - ohjelmistossa vuosikymmenestä toiseen. Vuonna 2002 Raittinen levytti kappaleesta uuden version.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto