Hyppää pääsisältöön

Eero Raittinen: Vanha holvikirkko

Eero Raittisen vuonna 1968 levyttämästä ruotsalaisesta iskelmästä tuli bluesmiehen kaikkien aikojen suurin hitti.

Tietolaatikko

Vanha holvikirkko (Mälarökyrka). Säv. ja san. Sven Lindahl, suom. san. Saukki.
Helsingin Sanomien kesällä 2008 järjestämässä äänestyksessä Vanha holvikirkko valittiin vuoden 1968 suosituimmaksi kotimaiseksi popkappaleeksi.

Alkuperäisen Mälarökyrka-laulun levytti ruotsalaisen Lee Kings -rockyhtyeen solisti Lenne Broberg.

Broberg teki kappaleesta myös ensimmäisen suomenkielisen version ennen Raittista. Molemmat suomenkieliset esitykset laulettiin Ruotsissa käytettyjen taustojen päälle.

Eero Raittisen levytyksestä tuli hänen ainoa ykköshittinsä. Se pysyi myös radion Lista-ohjelman kärjessä koko kesän 1968 ajan.

Raittinen ei ollut iskelmällisestä kappaleesta järin innoissaan eikä myöskään aina ole esittänyt sitä kovin mielellään.

Yleisön vaatimuksesta Holvikirkko on kuitenkin säilynyt Eeron - ja The Boysin - ohjelmistossa vuosikymmenestä toiseen. Vuonna 2002 Raittinen levytti kappaleesta uuden version.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto