Hyppää pääsisältöön

Kolme suudelmaa on elokuva elämisen ja rakastamisen vaikeudesta

Sulevi Peltola elokuvaroolissaan Jaakko Sakkasena
Sulevi Peltola elokuvaroolissaan Jaakko Sakkasena Sulevi Peltola,Yle Elävä arkisto

Koulumaailmaan sijoittuva Matti Ijäksen tv-elokuva Kolme suudelmaa on komedia historiaa opettavasta lehtorista Jaakko Sakkasesta, joka on omistautunut historialle löytääkseen maailmaan järjen. Lehtoria näyttelee Sulevi Peltola.

Vuosien saatossa lehtori on muumioitunut omiin ympyröihinsä. Lukiolaiset härnäävät aika ajoin lehtoria julmastikin. Nuoria on vaikea saada innostumaan historiasta ja menneisyyden tarjoamasta elämänkokemuksesta. Heitä kiinnostaa enemmän vastakkainen sukupuoli. Elämä on kaavoihin kangistunutta, eikä se juuri yllätyksiä tarjoa. Räväkintä puuhaa ovat kenkien kiillotus ja perhonsidonta.

Lehtori menettää dementoituneen äitinsä ja sitä kautta viimeisenkin ihmissuhteensa. Maailma muuttuu, kun yllättäen elämään astuu rakkaus, joka avaa hiljaisen ja omissa maailmoissaan eläneen vanhan miehen elämän.

Matti Ijäs kertoo vuonna 2016 tehdyssä haastattelussa, että Kolme suudelmaa -elokuva oli hänen omapäinen sovituksensa Tšehovin novellista Koteloitunut ihminen. Ijäksen sovitus kuvaa muusta maailmasta syrjäytynyttä opettajaa ja hänen vaikeuttaan olla, elää ja rakastaa. Elokuvassa lehtori saa kolmelta eri sukupolven edustajalta suudelman. Siitä elokuva sai nimensä.

Kolme suudelmaa -elokuvan tekijät

Rooleissa:
Sulevi Peltola – Jaakko Sakkanen
Laura Birn – Jaana
Kristiina Elstelä – Rovio
Milka Ahlroth – Rehtori Lyytinen
Tomi Enbuska – Peltsti
Matti Onnismaa – Jaanan isä
Mika Nuojua- Reijo Lyytinen
Vappu Jurkka – Jaakon äiti
Rauno Ahonen – Karalahti
Jussi Vatanen – Tarjoilija
Pekk Strang – Kylmäkalle
Henna Hakkarainen – Äidin hoitaja
Pia Runnakko – Keittäjät
Minna Turunen – Harpisti

Tuotanto:
Yleisradio 2006
Ohjaus ja käsikirjoitus: Matti Ijäs
Kuvaus: Pekka Uotila
Leikkaus: Jorma Höri
Musiikki: Eero Ojanen
Tuottaja: Asta Parikka