Hyppää pääsisältöön

Miljoonasade jatkoi juurevan suomirockin perinnettä

Jyväskyläläinen Miljoonasade teki läpimurtonsa 1980-luvun loppupuolella. Syksyistä yksinäisyyttä kuvaava Marraskuu oli bändin ensimmäinen listaykkönen.

Miljoonasade nousi julkisuuteen Juri Gagarinin avaruuslennon inspiroimalla laululla Lapsuuden sankarille. Listojen kärkeen yhtye ampaisi vuonna 1988 ilmestyneellä kakkosalbumillaan Laukauksia viulukotelossa.

Hittikappale Marraskuu syntyi jyväskyläläisessä opiskelijakylässä Salon katsellessa kaatopaikalle lentävää varisparvea. Bändin omaa nimeä kantavan Miljoonasade-laulun lähtökohtana oli satoa koetteleva kuivuus ja toive vedentulosta, joka virvoittaisi pellot jälleen henkiin. Kuivuuden ja sateen teema kasvoi myös vertauskuvaksi ihmiselämän toiveista ja pettymyksistä.

Miljoonasade liittyi melodisen, konstailemattoman ja maanläheisen suomirockin perinteeseen, mutta halusi määrätietoisesti puhutella muutakin kuin rockyleisöä. Matti Nurron ja bändin muiden lauluntekijöiden kappaleissa ei vierastettukaan iskelmällisyyttä ja kansanlaulumaisuutta.

Myöskään Heikki Salon laulutekstit eivät liikkuneet tyypillisessä rockmaailmassa. Ne liittyivät usein arkiseen elämäntaisteluun, kaljakuppiloihin, tavallisten ihmisten unelmiin ja niiden kohtaloon kylmässä maailmassa (Köyhät, Enkeleitä onko heitä, Voipallo, Hei sisko). Salo ei kuitenkaan kaihtanut myöskään globaalia näkökulmaa, ja esimerkiksi albumi Nuoli ja väri nosti esiin ekologiaan ja alkuperäiskansoihin liittyviä teemoja (Tomujoki, Gaia).

Heikki Salo oli omaksunut iskelmänikkarien perinteiset tekniset taidot, ja hänen tekstinsä kelpasivat monille muillekin artisteille. Hän on myös opettanut laulutekstien tekoa ja kirjoittanut aiheesta opaskirjan.

Miljoonasade teki levytyksiä 1990-luvun lopulle saakka. 2000-luvun alussa sen toiminta hiipui, mutta muutaman vuoden jälkeen bändi aloitti taas epäsäännöllisen keikkailun.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto