Hyppää pääsisältöön

Miljoonasade jatkoi juurevan suomirockin perinnettä

Jyväskyläläinen Miljoonasade teki läpimurtonsa 1980-luvun loppupuolella. Syksyistä yksinäisyyttä kuvaava Marraskuu oli bändin ensimmäinen listaykkönen.

Miljoonasade nousi julkisuuteen Juri Gagarinin avaruuslennon inspiroimalla laululla Lapsuuden sankarille. Listojen kärkeen yhtye ampaisi vuonna 1988 ilmestyneellä kakkosalbumillaan Laukauksia viulukotelossa.

Hittikappale Marraskuu syntyi jyväskyläläisessä opiskelijakylässä Salon katsellessa kaatopaikalle lentävää varisparvea. Bändin omaa nimeä kantavan Miljoonasade-laulun lähtökohtana oli satoa koetteleva kuivuus ja toive vedentulosta, joka virvoittaisi pellot jälleen henkiin. Kuivuuden ja sateen teema kasvoi myös vertauskuvaksi ihmiselämän toiveista ja pettymyksistä.

Miljoonasade liittyi melodisen, konstailemattoman ja maanläheisen suomirockin perinteeseen, mutta halusi määrätietoisesti puhutella muutakin kuin rockyleisöä. Matti Nurron ja bändin muiden lauluntekijöiden kappaleissa ei vierastettukaan iskelmällisyyttä ja kansanlaulumaisuutta.

Myöskään Heikki Salon laulutekstit eivät liikkuneet tyypillisessä rockmaailmassa. Ne liittyivät usein arkiseen elämäntaisteluun, kaljakuppiloihin, tavallisten ihmisten unelmiin ja niiden kohtaloon kylmässä maailmassa (Köyhät, Enkeleitä onko heitä, Voipallo, Hei sisko). Salo ei kuitenkaan kaihtanut myöskään globaalia näkökulmaa, ja esimerkiksi albumi Nuoli ja väri nosti esiin ekologiaan ja alkuperäiskansoihin liittyviä teemoja (Tomujoki, Gaia).

Heikki Salo oli omaksunut iskelmänikkarien perinteiset tekniset taidot, ja hänen tekstinsä kelpasivat monille muillekin artisteille. Hän on myös opettanut laulutekstien tekoa ja kirjoittanut aiheesta opaskirjan.

Miljoonasade teki levytyksiä 1990-luvun lopulle saakka. 2000-luvun alussa sen toiminta hiipui, mutta muutaman vuoden jälkeen bändi aloitti taas epäsäännöllisen keikkailun.

Kommentit