Hyppää pääsisältöön

Psykologit: Miten tästä eteenpäin?

Kauhajoen ammuskelu koskettaa omalla tavallaan kaikkia suomalaisia perheitä. Monet pohtivat, miten järkytyksen jälkeen palataan arkeen.

Lastenpsykiatri Jukka Mäkelä Stakesista ja Mirjam Kalland Mannerheimin Lastensuojeluliitosta arvioivat heti Kauhajoen ammuskelun jälkeisenä iltana, että lasten ei tulisi katsoa liikaa traumaattisia tapahtumia televisiosta.

Psykologit Soili Poijula ja Kirsti Palonen antoivat Kauhajoen ammuskelun jälkeisenä aamuna ohjeita niin omaisille kuin kaikille suomalaisille.

Pelastakaa Lapset ry:n lastenpsykiatrian erikoislääkärin Jari Sinkkosen mukaan varhainen puuttuminen ei kuulu vain ammattilaisille vaan meille kaikille. Jokaisen pitäisi tarkkailla merkkejä siitä, kun nuori lähtee luisuun.

Moni perhe pohtii, miten suhtautua lasten lukuisiin kysymyksiin ja haluun katsoa järkyttäviä tapahtumia televisiosta. Asiasta ei ole syytä vaieta, mutta mediarumbalta ainakin pienet lapset on syytä säästää.

Lapselle on hyvä opettaa, että pelkääminen on sallittua, mutta pelolle ei pidä antaa liikaa valtaa.

Kriisin lähellä olleet ihmiset ovat aluksi shokissa, ja tapahtumien koko kulku hahmottuu mahdollisesti vasta päivien päästä.

Teksti: Paavo Rytsä

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto