Hyppää pääsisältöön

CMX lavalla

"Me ollaan yritetty muuttaa tyyliä joka levyllä, mutta niistä on tullut itsepäisesti sellaisia kuin on tullut", A. W. Yrjänä tunnustaa.

Tietolaatikko

Nimetön. Säv. CMX, san. A. W. Yrjänä. Julkaistu Discopolis-levyllä 1996.
Kultanaamio. Säv. ja san. A. W. Yrjänä. Julkaistu Aura-levyllä 1994.
Vallat ja väet. Säv. CMX, san. A. W. Yrjänä. Julkaistu Discopolis-levyllä 1996.

CMX syntyi Torniossa vuonna 1985 Cloaca Maxima -nimisenä harcdore-punkbändinä, jonka musiikissa oli myös metalli- ja progevaikutteita.

Pienille vaihtoehtomerkeille levyttänyt bändi siirtyi kansainvälisen levy-yhtiön huomaan vuonna 1992.

Kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt Aura-albumi kuulosti jo varsin erilaiselta entiseen aggressiivisuuteen verrattuna. Ruoste-balladi oli bändin historian ensimmäinen hitti.

Aki Ville Yrjänä (s. 1967) nousi lauluntekijänä suomirockin arvostetuimpien nimien joukkoon. Filosofisia, uskonnollisia ja kirjallisia viittauksia sisältävät tekstit eivät olleet yhtä helppotajuisia kuin tavalliset popkappaleet, mutta CMX:n suosio nousi levy levyltä.

Rautakantele-levyn (1995) jälkeen julkaistulla Discopoliksella CMX hyödynsi konerytmejä. Tyylinvaihdos ja tekstien suorempi yhteiskunnallisuus saivat ristiriitaisen vastaanoton.

Discopoliksesta tuli kuitenkin CMX:n ensimmäinen kultalevy. Sen myötä se vakiinnutti paikkansa yhtenä suomalaisen rockin suosituimmista kokoonpanoista.

Bänditöiden lomassa Yrjänä julkaisi runokokoelmia. Sellaisen yksinäisen puurtamisen jälkeen tuntui "aika asialliselta päästä taas möykkäämään".

A. W. Yrjänä kommentoi itseironisesti CMX:n mainetta "vaikeana" bändinä City-lehden haastattelussa vuonna 2005: "Mehän olemme taiteellista paskaa. Meitä ei ole koskaan pelottanut tehdä taiderockia. Emmekä ole yrittäneet ohjautua ymmärrettävämpään suuntaan. Se on tuonut meille joukon fanaattisia kannattajia."

Teksti: Jukka Lindfors