Hyppää pääsisältöön

Isä ja poika väittelevät arvoista ja epäkohdista

Vuoropuhelua yli sukupolvien välisen kuilun: Ylen entinen tiedotuspäällikkö Veli Virkkunen keskustelee radikaalipoikansa Juha Virkkusen kanssa vuonna 1964.

Vielä 1960-luvun puolivälissä radikaali nuori saattoi kritisoida vanhempiaan hyvinkin sivistyneillä sanakäänteillä.

"Eikö sinun mielestäsi ole arvokasta, että ikkunat Eurooppaan on kyetty pitämään auki niin että nuorisolla on tilaisuus temmeltää kansainvälisessä ilmapiirissä", isä kysyy pojaltaan.

Sodissa ilmennyt kansan kestokyky on Veli Virkkusen mukaan tehnyt nykyisen mielipiteenvapauden mahdolliseksi. Ennen sotia oltiin umpiossa, "toinen jalka Nürnbergissä, toinen melkein Jäämeressä".

Kulttuuritoimittaja Juha Virkkusen mielestä ikkunat eivät ole vieläkään auki. "Epäkohdat törröttävät edelleen kuin Suomi-neidon kylkiluut kansalaissodan aikana. Emme ymmärrä, saati halua omaksua läheskään kaikkea maailmalta tulevaa informaatiota."

"Yleismaailmallinen ajattelu kilpistyy kuin jäiseen ikkunaan saapuessaan Suomen leveysasteelle", Juha Virkkunen toteaa. Tuon ikkunan muodostavat vanhemman sukupolven arvot ja asenteet. "Teidän rajanne ovat henkisiä rajoja, olette siis rajoittuneita."

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto