Hyppää pääsisältöön

Isä ja poika väittelevät arvoista ja epäkohdista

Vuoropuhelua yli sukupolvien välisen kuilun: Ylen entinen tiedotuspäällikkö Veli Virkkunen keskustelee radikaalipoikansa Juha Virkkusen kanssa vuonna 1964.

Vielä 1960-luvun puolivälissä radikaali nuori saattoi kritisoida vanhempiaan hyvinkin sivistyneillä sanakäänteillä.

"Eikö sinun mielestäsi ole arvokasta, että ikkunat Eurooppaan on kyetty pitämään auki niin että nuorisolla on tilaisuus temmeltää kansainvälisessä ilmapiirissä", isä kysyy pojaltaan.

Sodissa ilmennyt kansan kestokyky on Veli Virkkusen mukaan tehnyt nykyisen mielipiteenvapauden mahdolliseksi. Ennen sotia oltiin umpiossa, "toinen jalka Nürnbergissä, toinen melkein Jäämeressä".

Kulttuuritoimittaja Juha Virkkusen mielestä ikkunat eivät ole vieläkään auki. "Epäkohdat törröttävät edelleen kuin Suomi-neidon kylkiluut kansalaissodan aikana. Emme ymmärrä, saati halua omaksua läheskään kaikkea maailmalta tulevaa informaatiota."

"Yleismaailmallinen ajattelu kilpistyy kuin jäiseen ikkunaan saapuessaan Suomen leveysasteelle", Juha Virkkunen toteaa. Tuon ikkunan muodostavat vanhemman sukupolven arvot ja asenteet. "Teidän rajanne ovat henkisiä rajoja, olette siis rajoittuneita."

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto