Hyppää pääsisältöön

Tutkija ei yllättynyt Jokelan koulusurmista

Jokainen lapsi on aikanaan helppo luettava, sanoo lasten ja nuorten väkivaltaisuuteen perehtynyt opettaja-kirjailija Leena Mäkijärvi. Hänelle Jokelan koulusurmat eivät tulleet yllätyksenä.

Tietolaatikko

Opettaja-kirjailija Leena Mäkijärvi palkittiin lasten ja nuorten auttamisesta Mielenterveyspalkinnolla vuonna 2006.

— Jo 15 vuoden ajan on minulle ollut selvää, että jonakin päivänä tällaista vielä tapahtuu, sanoi lasten ja nuorten kanssa pitkään töitä tehnyt Leena Mäkijärvi Jokelan koulusurmien iltana 7.11. 2007.

Mäkijärven mukaan kiireellisintä oli nyt korjata vääristyneitä aikuis-lapsi-asetelmia.

— Koulujen on kaivettava esiin ääretön aikuisuus, katsottava ettei missään ole lapsia, jotka kokevat olevansa aikuisia vahvempia. Kaikki muu jää nyt pitkäksi aikaa lepäämään, hän sanoi A-studion haastattelussa.

— Kun lapsi käy aikuisten tai muiden lasten päälle, hänelle on syntynyt tunne, ettei ole ketään häntä voimakkaampaa aikuista. Jos hän kokee hallitsevansa, eikä aikuinen, ajautuu kasvu suuriin vaikeuksiin, ja jäljet voivat tänä päivänä olla aivan mitä tahansa, hän jatkoi.

— Tässäkin tapauksessa kaikkiin kysymyksiin on olemassa vastaukset. Vaikka ne ovat kipeitä, pelottavia ja turvattomuutta herättäviä, ne ovat olemassa, hän sanoi.

Mäkijärvi painotti aikuisen - vanhemman ja opettajan - väistämättömissä olevaa vastuuta lapsesta.

— Tälläkin hetkellä nukkumaan käy sellaisia nuoria, joilla on ollut tällaisia suunnitelmia. Hekin ovat varhaisempia aikoina katsoneet jotakuta silmiin ja sanoneet, että "näetsä, miten mua ottaa tämä asia päähän". Jokainen lapsi on aikanaan helppo luettava, hän muistutti.

Ohjelmassa vieraillut psykologi Kirsti Palonen oli Mäkijärven kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa väkivallan tiivistyminen on ollut nähtävissä, ja nyt keskeisintä oli turvallisuudentunteen palauttaminen.

Antti Menander Suomen Lukiolaisten Liitosta puolestaan katsoi, että vaikka nuorten mielenterveysongelmat ovat tätä päivää, ei Jokelan tapahtumia olisi voinut ennalta arvata.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.