Hyppää pääsisältöön

Tori - jokamiehen ruoka-aitta 1938

"Jo varhain aamulla pitää kaiken olla valmiina, kun helsingittäret suuntaavat tyhjine kasseineen aamukävelynsä torille, aivan kuten heidän äitinsä ja isoäitinsäkin tekivät", alkaa vuonna 1938 valmistunut reportaasi tori- ja hallikaupasta Helsingissä.

Harvinaislaatuisessa filmissä näemme, miten torikauppiaat saapuvat kauppatorille, ostavat osan tuotteistaan tukkukauppiailta ja miten kaupankäynti asiakkaiden kanssa lähtee liikkeelle.

Helsingin kaupungin tilaamassa filmissä toria korostetaan paikkana, missä niin "piiat kuin perheenpäätkin kävelevät yhtä tärkeinä". Mutta vaikka torille on hyvät julkiset kulkuyhteydet, saapuu osa paikalle omilla loistoautoillaan.

Myyntiartikkeleiden laaduntarkkailusta vastasivat "erityiset elintarpeiden tarkastajat". Tämä oli tarpeen, vaikka torilla tarjottiinkin "parasta, mitä maa kasvaa ja meri antaa".

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto