Hyppää pääsisältöön

Haapalan pojat, USA

Ilo on irti eikä ikä paina, kun Haapalan veljekset tarttuvat soittimiinsa pienessä talossaan Michiganissa. Vaan eipä paina ikä heitä muissakaan askareissa, joita elämäniloisilla veljeksillä on yllin kyllin.

Toisen polven suomalaissiirtolaiset Albert ja Yrjö Haapala ovat liki 90-vuotiaita. He asuvat vanhempiensa rakentamassa talossa Michiganissa, USA:ssa. Naisia ei ole talossa koskaan tarvittu, sillä lähistöllä asuva 85-vuotias pikkusisko Aili huolehtii keittiöhommista. Puheissa vilahtaa myös usein hiljattain kuollut veli Eino. Kaikkiaan sisaruksia oli yhdeksän.

Vaikka miehet eivät koskaan ole käyneet Suomessa, puhuvat he sujuvaa suomea ja puheenparsi on yhtä vuolasta kuin 1930-luvulla, jolloin vanhemmat olivat yhä elossa. Euroopassa veljekset kävivät 1940-luvulla, sotimassa. Normandian maihinnousu ja Pariisin vapauttaminen ovat heillä tuoreessa muistissa.

Veljesten intohimona on aina ollut musiikki. Iltaisin tienoon täyttää Haapalan veljesten musiikki ja naapurit kerääntyvät pirttiin kuuntelemaan ja tanssimaankin ikivihreitä vuosien takaa.

Koskettava, elämäniloa tartuttava dokumentti kuvattiin vuonna 2006.

Teksti: Petra Himberg

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto