Hyppää pääsisältöön

Haapalan pojat, USA

Ilo on irti eikä ikä paina, kun Haapalan veljekset tarttuvat soittimiinsa pienessä talossaan Michiganissa. Vaan eipä paina ikä heitä muissakaan askareissa, joita elämäniloisilla veljeksillä on yllin kyllin.

Toisen polven suomalaissiirtolaiset Albert ja Yrjö Haapala ovat liki 90-vuotiaita. He asuvat vanhempiensa rakentamassa talossa Michiganissa, USA:ssa. Naisia ei ole talossa koskaan tarvittu, sillä lähistöllä asuva 85-vuotias pikkusisko Aili huolehtii keittiöhommista. Puheissa vilahtaa myös usein hiljattain kuollut veli Eino. Kaikkiaan sisaruksia oli yhdeksän.

Vaikka miehet eivät koskaan ole käyneet Suomessa, puhuvat he sujuvaa suomea ja puheenparsi on yhtä vuolasta kuin 1930-luvulla, jolloin vanhemmat olivat yhä elossa. Euroopassa veljekset kävivät 1940-luvulla, sotimassa. Normandian maihinnousu ja Pariisin vapauttaminen ovat heillä tuoreessa muistissa.

Veljesten intohimona on aina ollut musiikki. Iltaisin tienoon täyttää Haapalan veljesten musiikki ja naapurit kerääntyvät pirttiin kuuntelemaan ja tanssimaankin ikivihreitä vuosien takaa.

Koskettava, elämäniloa tartuttava dokumentti kuvattiin vuonna 2006.

Teksti: Petra Himberg