Hyppää pääsisältöön

Kadonneet: Raija Juutila

Kangasalla asuva 44-vuotias Raija Juutila valmistautuu vuonna 1993 ulkomaanmatkaan. Seuraavana aamuna Raijan avomies lähtee töihin. Tämä on viimeinen havainto Juutilasta.

On heinäkuun 14. päivän ilta vuonna 1993. Kangasalalla asuva 44-vuotias Raija Juutila valmistautuu ulkomaanmatkaan. Hänen avomiehellään on pölysuodattimia valmistava yritys.

Vironmatkan tarkoituksena on tiedustella maaperää tulevia markkinointitoimenpiteitä varten. Seuraavana aamuna Raijan avomies lähtee töihin. Hän on viimeinen henkilö joka näkee Raijan, tämän jälkeen nainen katoaa. Katoamisilmoitus tehdään 27 vuorokautta myöhemmin. Raijan tytär ei saa yrityksistään huolimatta yhteyttä äitiinsä ja tekee katoamisilmoituksen.

Tutkimuksissa selviää, että Raija on nostanut ennen matkaa käteistä rahaa 35 000 markkaa. Selviää myös, ettei tunnollisena ja järjestelmällisenä pidetty nainen ollut tehnyt ainuttakaan matkavalmistelua Viron matkaa varten. Hänen päiväkirjoistaan käy ilmi, että hän oli pettynyt ihmissuhteissaan. Ja mikä merkillisintä: Raija Juutilasta ei ole ainuttakaan havaintoa katoamisaamun jälkeen.

Mitä Raija Juutilalle tapahtui? Miksei hän vasten tapojaan valmistellut markkinointimatkaansa edes hotellia varaamalla? Miksei hänestä ole ainoatakaan havaintoa matkan varrelta, ei edes tullista? Ja miksi hän ehtii olla kateissa 27 päivää ennen kuin poliisi sai asiasta tiedon? Raija Juutilan katoaminen on mysteeri. Sille löytyy useita selityksiä, mutta mikä on totuus?

Avomies tuomittiin surmasta parikymmentä vuotta myöhemmin

18 vuotta katoamisen jälkeen poliisi löysi kuolleen Juutilan jäänteet avopuolison omistaman teollisuuskiinteistön alueelta Kangasalta joulukuussa 2011.

Avomies oli vangittu todennäköisin syin epäiltynä jo marraskuussa 2011. Hän piti loppuun asti kiinni kertomuksestaan, jonka mukaan itämafia tappoi hänen avovaimonsa ja jätti tämän ruumiin pariskunnan kotipihaan. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen elinkautiseen vankeuteen murhasta kesäkuussa 2012.

Helmikuussa 2013 surman tuomio aleni kuitenkin kymmeneksi vuodeksi. Hovioikeuden mukaan ei ollut riittävää varmuutta siitä, että mies olisi suunnitellut Juutilan surman etukäteen, joten oikeus päätyi pitämään surmaa tappona.

Teksti: Kadonneet-ohjelma ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
  • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

    Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

    Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

  • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

    Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

    Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

  • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

    Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

    Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto