Hyppää pääsisältöön

Kadonneet: Raija Juutila

Kangasalla asuva 44-vuotias Raija Juutila valmistautuu vuonna 1993 ulkomaanmatkaan. Seuraavana aamuna Raijan avomies lähtee töihin. Tämä on viimeinen havainto Juutilasta.

On heinäkuun 14. päivän ilta vuonna 1993. Kangasalalla asuva 44-vuotias Raija Juutila valmistautuu ulkomaanmatkaan. Hänen avomiehellään on pölysuodattimia valmistava yritys.

Vironmatkan tarkoituksena on tiedustella maaperää tulevia markkinointitoimenpiteitä varten. Seuraavana aamuna Raijan avomies lähtee töihin. Hän on viimeinen henkilö joka näkee Raijan, tämän jälkeen nainen katoaa. Katoamisilmoitus tehdään 27 vuorokautta myöhemmin. Raijan tytär ei saa yrityksistään huolimatta yhteyttä äitiinsä ja tekee katoamisilmoituksen.

Tutkimuksissa selviää, että Raija on nostanut ennen matkaa käteistä rahaa 35 000 markkaa. Selviää myös, ettei tunnollisena ja järjestelmällisenä pidetty nainen ollut tehnyt ainuttakaan matkavalmistelua Viron matkaa varten. Hänen päiväkirjoistaan käy ilmi, että hän oli pettynyt ihmissuhteissaan. Ja mikä merkillisintä: Raija Juutilasta ei ole ainuttakaan havaintoa katoamisaamun jälkeen.

Mitä Raija Juutilalle tapahtui? Miksei hän vasten tapojaan valmistellut markkinointimatkaansa edes hotellia varaamalla? Miksei hänestä ole ainoatakaan havaintoa matkan varrelta, ei edes tullista? Ja miksi hän ehtii olla kateissa 27 päivää ennen kuin poliisi sai asiasta tiedon? Raija Juutilan katoaminen on mysteeri. Sille löytyy useita selityksiä, mutta mikä on totuus?

Avomies tuomittiin surmasta parikymmentä vuotta myöhemmin

18 vuotta katoamisen jälkeen poliisi löysi kuolleen Juutilan jäänteet avopuolison omistaman teollisuuskiinteistön alueelta Kangasalta joulukuussa 2011.

Avomies oli vangittu todennäköisin syin epäiltynä jo marraskuussa 2011. Hän piti loppuun asti kiinni kertomuksestaan, jonka mukaan itämafia tappoi hänen avovaimonsa ja jätti tämän ruumiin pariskunnan kotipihaan. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen elinkautiseen vankeuteen murhasta kesäkuussa 2012.

Helmikuussa 2013 surman tuomio aleni kuitenkin kymmeneksi vuodeksi. Hovioikeuden mukaan ei ollut riittävää varmuutta siitä, että mies olisi suunnitellut Juutilan surman etukäteen, joten oikeus päätyi pitämään surmaa tappona.

Teksti: Kadonneet-ohjelma ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit