Hyppää pääsisältöön

Tuomio: Asehullujen paratiisi

Tuomio-ohjelman tv-syyttäjä syytti toukokuussa 2008 sisäministeri Anne Holmlundia siitä, ettei hän ollut tehnyt mitään asevalvontasäädösten tiukentamiseksi.

Tietolaatikko

TV2:ssa keväällä 2008 esitetty Tuomio oli ohjelma, joka tarttui ajankohtaisiin aiheisiin ja tarkasteli niitä tavallista jyrkemmässä valossa. Tuomiossa aiheen käsittely jakaantuu selvästi kahtia: ensin syytetään ja sitten puolustetaan. Lopussa tuomiosta päättävät valamiehet, jotka perehtyvät syytteen ja puolustuksen argumentteihin ensimmäisen kerran vasta kuvaustilanteessa. Tuomion jaksot valittiin sillä perusteella, että syytetyksi voitiin nimetä yksi vaikutusvaltainen päättäjä, joko poliitikko tai muu isokenkäinen suomalainen, mies tai nainen. Luonnollisesti useimmat valtakunnan ongelmat johtuvat hallituksesta, joten suurin osa syytetyistä oli ministereitä.

Jokelan tragedian jälkeen vaadittiin kiristämään asevalvontasäädöksiä, mutta toukokuuhun 2008 mennessä juuri mitään ei ollut tapahtunut. Ylen syyttäjän mielestä Holmlund olikin syyllistynyt vakavaan laiminlyöntiin.

Jokelan koulusurmaaja kirjoitti syksyllä 2007 päiväkirjaansa, että Suomi on hullu maa, kun se myöntää aseenkantoluvan hänenkaltaiselleen hullulle. Uusia aseenkantolupia myönnetään Suomessa vuosittain lähes 80 000.

Suomessa on voinut saada tuliaseen huomattavasti helpommin kuin mopokortin. Hakijalta ei ole vaadittu muuta kuin jonkun ampumaseuran jäsenyys – käytännön ampumataidosta ei esimerkiksi tarvita mitään todistusta, mielenterveydestä puhumattakaan.

Suomessa on kaiken lisäksi huomattava määrä luvattomia aseita mökkien seinillä ja vinttikomeroissa. Ne voi periaatteessa luovuttaa ilman rangaistusta viranomaisille, mutta tästä mahdollisuudesta ei tiedoteta aktiivisesti.

Holmlund itse on sanonut, että suomalainen aseluvan myöntämiskäytäntö on riittävän tiukka.

Syyttäjän todistajana jaksossa esiintyy Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius ja puolustuksen todistajana Ase- lehden päätoimittaja Jussi Peltola.

Tuomio-ohjelman valamiehistö totesi Holmlundin syylliseksi äänin 4-1. Katsojat kumosivat tuomion selkeästi, prosenttiosuuksin 9-91: Holmlund on syytön.