Hyppää pääsisältöön

Tuomio: Asehullujen paratiisi

Tuomio-ohjelman tv-syyttäjä syytti toukokuussa 2008 sisäministeri Anne Holmlundia siitä, ettei hän ollut tehnyt mitään asevalvontasäädösten tiukentamiseksi.

Tietolaatikko

TV2:ssa keväällä 2008 esitetty Tuomio oli ohjelma, joka tarttui ajankohtaisiin aiheisiin ja tarkasteli niitä tavallista jyrkemmässä valossa. Tuomiossa aiheen käsittely jakaantuu selvästi kahtia: ensin syytetään ja sitten puolustetaan. Lopussa tuomiosta päättävät valamiehet, jotka perehtyvät syytteen ja puolustuksen argumentteihin ensimmäisen kerran vasta kuvaustilanteessa. Tuomion jaksot valittiin sillä perusteella, että syytetyksi voitiin nimetä yksi vaikutusvaltainen päättäjä, joko poliitikko tai muu isokenkäinen suomalainen, mies tai nainen. Luonnollisesti useimmat valtakunnan ongelmat johtuvat hallituksesta, joten suurin osa syytetyistä oli ministereitä.

Jokelan tragedian jälkeen vaadittiin kiristämään asevalvontasäädöksiä, mutta toukokuuhun 2008 mennessä juuri mitään ei ollut tapahtunut. Ylen syyttäjän mielestä Holmlund olikin syyllistynyt vakavaan laiminlyöntiin.

Jokelan koulusurmaaja kirjoitti syksyllä 2007 päiväkirjaansa, että Suomi on hullu maa, kun se myöntää aseenkantoluvan hänenkaltaiselleen hullulle. Uusia aseenkantolupia myönnetään Suomessa vuosittain lähes 80 000.

Suomessa on voinut saada tuliaseen huomattavasti helpommin kuin mopokortin. Hakijalta ei ole vaadittu muuta kuin jonkun ampumaseuran jäsenyys – käytännön ampumataidosta ei esimerkiksi tarvita mitään todistusta, mielenterveydestä puhumattakaan.

Suomessa on kaiken lisäksi huomattava määrä luvattomia aseita mökkien seinillä ja vinttikomeroissa. Ne voi periaatteessa luovuttaa ilman rangaistusta viranomaisille, mutta tästä mahdollisuudesta ei tiedoteta aktiivisesti.

Holmlund itse on sanonut, että suomalainen aseluvan myöntämiskäytäntö on riittävän tiukka.

Syyttäjän todistajana jaksossa esiintyy Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius ja puolustuksen todistajana Ase- lehden päätoimittaja Jussi Peltola.

Tuomio-ohjelman valamiehistö totesi Holmlundin syylliseksi äänin 4-1. Katsojat kumosivat tuomion selkeästi, prosenttiosuuksin 9-91: Holmlund on syytön.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.