Hyppää pääsisältöön

Johanna Korhoselle potkut Lapin Kansasta

Johanna Korhosen sopimus Lapin Kansan päätoimittajana purettiin syksyllä 2008 ennen kuin hän ehti aloittaakaan tehtävässä. Korhosen mukaan syynä oli hänen parisuhteensa naisen kanssa.

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne sanoi syyksi sen, että Korhosen puoliso on poliittisesti aktiivinen. Telanteen mukaan Korhonen valehteli työhaastattelussa.

— On tärkeää että päätoimittaja tai hänen puolisonsa ei ole poliittisesti aktiivinen. Työhaastattelussa Korhonen sanoi, että hänen puolisonsa ei ole mukana politiikassa. Haastattelun jälkeen kuitenkin selvisi, että Korhosen puoliso on ehdolla kuntavaaleissa, Telanne kertoi Yle Uutisille lokakuun alussa 2008.

Johanna Korhosen puoliso pyrki Vantaan kunnanvaltuustoon. Korhosen mukaan ongelmana oli kuitenkin hänen puolisonsa sukupuoli.

— Minut kutsuttiin kiireiseen palaveriin maanantaina ja tuon palaverin aihe oli se, että olen pettänyt Alma Median luottamuksen, josta syystä työsuhteeni puretaan luottamuspulan takia. Olen pettänyt tämän luottamuksen, kun en erikseen ole työhönottohaastattelussa maininnut, että puolisoni on nainen, Korhonen sanoi.

— Eli en ole erikseen korjannut sitä perusolettamusta, joka ilmeisesti on se, että puolisoni on mies. Olen puhunut puolisosta ja lapsista, koska minulla on puoliso ja kaksi lasta, kertoi Korhonen.

Telanteen mukaan Korhosen erottamisella ei ollut mitään tekemistä hänen parisuhteensa kanssa.

Johanna Korhonen sanoi, että hänelle tarjottiin 90 000–100 000 euron läksiäistä, jos hän olisi irtisanoutunut kaikessa hiljaisuudessa.

Oikeuskiista eteni sakkoihin työsyrjinnästä

Johanna Korhonen nimitettiin Lapin Kansan päätoimittajaksi syyskuun alussa 2008, ja hänen piti aloittaa työnsä joulukuun puolivälissä. Alma Median mukaan osapuolten välille syntyi johtajasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen luottamuspula, joka esti Korhosen päätoimittajuuden.
Korhonen on toiminut Journalisti-lehden päätoimittajana huhtikuusta 2006. Sitä ennen hän toimi toimitusjohtajana ja päätoimittajan Verkkotie Oy:ssä vuodesta 1995. Aikaisemmin hän työskenteli toimittajana Helsingin Sanomissa. Lapin Kansan aikaisempi päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula jäi eläkkeelle syksyn 2008 aikana.

Kesäkuussa 2009 Korhonen vaati Helsingin käräjäoikeudessa Alma Medialta työsuhteensa laittomasta purkamisesta 230 000 euron korvauksia. Käräjäoikeus tyrmäsi Korhosen vaatimukset ja katsoi, että luottamuspula oli riittävä peruste päätoimittajatason työntekijän erottamiseen. Tuomion mukaan Korhonen oli kertonut etuajassa nimityksestään, jättänyt kertomatta työnantajalleen puolisonsa poliittisesta aktiivisuudesta sekä tiedottanut julkisuuteen luottamuksellisista sovintoneuvotteluista. Korhosta ei ollut syrjitty.

Maaliskuussa 2010 Helsingin hovioikeus tuomitsi Alman tytäryhtiön Pohjois-Suomen Media Oy:n maksamaan Korhoselle korvauksia runsaat 80 000 euroa korkoineen. Korhonen sai työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä 40 800 euroa, irtisanomisajan palkkana 34 600 euroa ja yhdenvertaisuuslain mukaisena hyvityksenä 5 000 euroa. Hovioikeus katsoi, että Korhonen on menetellyt käräjäoikeuden tuomiosta ilmenevin tavoin, mutta hänen rikkeitään ei voida pitää niin vakavina, että työnantajalla olisi ollut oikeus työsopimuksen purkamiseen. Hovioikeus katsoi edelleen, että Korhosen naispuolisen puolison sukupuolen selviämisellä työnantajalle on ollut olennainen osuus työsopimuksen purkamiseen. Korhonen on siten tullut syrjityksi.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi toukokuussa 2011 Alma Median toimitusjohtajaa Kai Telannetta vastaan nostetun erillisen syytteen työsyrjinnästä. Käräjäoikeuden mukaan tapauksessa ei ollut riittävästi näyttöä siitä, että kyse olisi ollut syrjinnästä. Tammikuussa 2013 Helsingin hovioikeus tuomitsi Telanteen 6 800 euron sakkoihin Korhosen työsyrjinnästä.